Studenten aan de slag in Uitvindersbuurt

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Een gratis woning voor studenten in ruil voor hand- en spandiensten in de wijk. Dat is in het kort het idee dat de bewonerscommissie van de Uitvindersbuurt en de Huurdersbond naar voren brachten in overleg met Woonstede, Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Welstede. De partijen reageerden enthousiast en besloten onder de codenaam ‘3x Win’ de handen ineen te slaan. Woensdag werd gezamenlijk een intentieovereenkomst getekend.

Als woningen op de lijst staan om gesloopt te worden, mogen ze vijf jaar worden verhuurd in het kader van de Leegstandswet. Daarna hoeven de bewoners volgens de wet alleen een onkostenvergoeding te betalen voor gas, water, licht en servicekosten. De bewonerscommissie en de Huurdersbond maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Mensen die ergens tijdelijk wonen hebben geen binding met de wijk en zorgen daarom onvoldoende voor hun woning en de woonomgeving.

Volgens Wil Gonzalez, voorzitter van de bewonerscommissie, vormen studenten daar een positieve uitzondering op. ,,We spreken regelmatig met de studenten die her en der in de wijk wonen. Tijdens een van de gesprekken werd duidelijk dat het voor studenten moeilijk is een woning te vinden. Toen bedachten we: waarom lossen we niet twee problemen in één keer op: laat de lege woningen bewonen door studenten in ruil voor hand- en spandiensten in de wijk?''

,,Wij noemen dat een ‘3 x Win-situatie'', aldus Hans Kregting van de Huurdersbond. ,,De bewoners krijgen hulp in de wijk, de student krijgt woonruimte en Woonstede heeft een goede bestemming voor de woningen die anders ‘om niet’ verhuurd moeten worden.'' Welstede leidt de samenwerking in goede banen. De coördinatie van het project is in handen van Kees van den Akker van Welstede.

In eerste instantie is het project gericht op 8 tot 9 studenten in 2 á 3 woningen. In het komend schooljaar selecteert de CHE studenten voor wie ook een aparte lesmodule wordt ingericht. Het is de bedoeling dat de studenten per persoon zich ongeveer 4 uur per week inzetten voor de wijk. Totdat het nieuwe schooljaar begint, wordt door alle partijen het plan verder uitgewerkt.

Foto:

Vlnr: G. van der Heijden (Opleidingsmanager Sociale Studies Christelijke Hogeschool Ede), H. Kregting (voorzitter Huurdersbond Ede), W. Gonzalez (voorzitter bewonerscommissie Uitvindersbuurt), P. Elferink (directeur Welstede), W. Sterkenburg (directeur Woonstede).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie