Begraven of cremeren?

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Drs. Frans Ort houdt woensdag 3 juni een lezing over de wensen en de mogelijkheden bij het laatste afscheid. Wat zijn de laatste wensen? Wat zijn de mogelijkheden? Wat wilt u zelf? Moet er een plek zijn waar de nabestaanden naar toe kunnen? Hoe regel je dat? Waarom begraven? Waarom cremeren?

Een van de belangrijkste beslissingen rondom een uitvaart is de keuze tussen begraven of cremeren. Soms is de religieuze achtergrond van de overledene de reden van een keuze, maar soms ook de persoonlijke voorkeur. Helaas gebeurt het nog vaak, dat na een plotseling overlijden de nabestaanden niet weten wat de persoonlijke voorkeur van de overledene is.

De samenleving individualiseert. De mens wordt zelfbewuster en denkt meer na over wat hij wil, ook na het overlijden. Hoe moet het laatste afscheid eruit zien. Laten wij dit over aan de nabestaanden of nemen wij vooraf zelf initiatieven? De persoonlijke wensen zijn vaak niet bekend bij de nabestaanden, die bij een overlijden binnen korte tijd allerlei praktische zaken moeten regelen en over dingen moeten beslissen. “Hadden we maar meer tijd gehad” of “Hadden we maar geweten hoe hij of zij het zelf zou hebben gewild” wordt vaak achteraf gehoord. Zeker wanneer er sprake is van een onverwacht overlijden, waarbij de nabestaanden het overlijden nog amper beseffen. Vaak worden beslissingen genomen waar men achteraf spijt van heeft.

Frans Ort heeft zich met veel interesse verdiept in de achtergronden en de geschiedenis van de uitvaart. Hij vertelt over de waarde van de juiste keuze tussen bijvoorbeeld cremeren en/of begraven. Frans Ort wil met zijn lezing mensen helpen hun keus te bepalen.

De lezing wordt vanaf 20.00 uur gehouden in het Yarden Crematorium Slingerbos, Slingerboslaan 15 in Ede. De toegang is gratis. Voor aanmelden en/of informatie: tel. 0318.610953 of cre.slingerbos@yarden.nl . De avond wordt georganiseerd door Yarden Vereniging Gelderland, een trefpunt en informatiebron voor mensen met wensen, ideeën en vragen rondom het levenseinde. Yarden Vereniging zet zich in voor het bespreekbaar maken van een eigentijdse omgang met afscheid, uitvaart en verliesverwerking. Informatie: gelderland@yarden.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie