Gras en led-verlichting in Doelenstraat

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Je moet lef hebben'', zegt Daan Overeem. Samen met de fractie van het CDA broedde hij op een idee om de Doelenstraat in het centrum van Ede uit het slop te halen. Dit zou volgens hem en de raadsleden Beatrijs van Winsum en Bert Komdeur kunnen met een duurzaam imago. Concreet betekent dit bijvoorbeeld door gras, led-(sfeer)verlichting en zonnepanelen aan te leggen.

Het CDA wil de Doelenstraat als een proeftuin gebruiken voor duurzaamheid. Een winkel zou ingericht kunnen worden waar inwoners voorlichting krijgen op het gebied van energiebesparing en waar verspilling van energie door openstaande winkelpuien tegengegaan wordt, bijvoorbeeld met een draaideur die energie opwekt, of een schuifdeur met een luchtgordijn. Bovendien is het een optie om hier een eenvoudige kinderopvang in te richten waar ouders jonge kinderen voor ongeveer twee uur kunnen brengen om relaxt inkopen te doen.

Groene metamorfose

,,Je redt het niet meer met een bandje'', licht Overeem toe. ,,Je moet het rigoureus doen en er voor honderd procent voor gaan. De Doelenstraat kan een groene metamorfose ondergaan die verder gaat dan bloembakken aan de gevels. Een duidelijke keuze qua positionering (duurzaamheid) zal nieuwe ondernemers aantrekken om de leegstaande units te vullen.''

Volgens de ondernemer passen gevestigde winkeliers als de kleermaker en SubWay al binnen de gewenste branchering. Lege winkels kunnen worden ingericht door bijvoorbeeld een energieloket, nouveautés op het gebied van milieu, onderwijsprojecten, informatie over energiebesparing, tweedehands winkels met fietsen, kleding, speelgoed en boeken. Service die in de straat geboden kan worden, zijn openbare toiletten, fiets-apk en een boodschappenservice met een elektrische auto. Overeem denkt ook aan evenementen in de straat die in het teken staan van duurzaamheid, zoals workshops 'Fair cooking' (Food Valley), streekgerechten, hergebruik van kleding en een mobiel naaiatelier.

foto:

Een artist-impression hoe het zou kunnen worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie