Meer schapen en derde schaapskooi in Ede

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Natuurmonumenten, Defensie en de Stichting Edese Schaapskudde ondertekenden zaterdag in de schaapskooi op de Ginkelse Heide een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Met de nieuwe overeenkomst wordt het mogelijk het begrazingsgebied uit te breiden.

,,Dit heeft tot gevolg dat de één van de twee Edese schaapskuddes moet worden verdubbeld. Deze uitbreiding maakt het ook noodzakelijk dat er een derde schaapskooi nodig is. Het is de bedoeling dat deze kooi nog dit jaar wordt gebouwd. De beoogde locatie is de plek naast de kooi op de Edese Heide'', aldus Henk Faas, woordvoerder namens de gemeente.

Schaar

Zaterdag werden er op de hei ook schapen ontdaan van hun warme vacht door vijftien scheerders. Dit was geen overbodige luxe, omdat het die dag behoorlijk zonnig bleek te zijn. Uiteraard was er weer publiek aanwezig bij dit schaapscheerdersfeest. Ruim 150 schapen van de kooi van Henk van de Brandhof op de Ginkelse heide werden weer op vakkundige wijze met de hand geschoren. Het scheren gebeurde op de oude, vertrouwde wijze met de schaar.

Verder was er een grote braderie waar onder andere oude ambachten te bewonderen waren. Voor de kinderen was er het traditionele koek slaan.

De volgende schaapscheerdag is zaterdag 27 juni van 9.00 tot 16.00 uur op de Edese Heide nabij Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg. Dan worden de 150 schapen van Aart van de brandhof van hun vacht verlost. Er zijn dan ook enkele kraampjes met oude ambachten en milieukraampjes.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie