Schaamtevolle excuses Ontmoetingskerk

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

In honderden dorpen en steden ontstond tussen 1967 en 1969 een scheuring in de plaatselijke vrijgemaakt-gereformeerde kerk. In Ede gebeurde dat in 1968. De toenmalige Edese ds. Roukema werd toen vanwege ‘dwalingen’ aangepakt en uiteindelijk met een groep sympathisanten ‘buiten het verband’ gezet. Dat was het begin van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Ede.

Toenadering ‘vrijgemaakten’ tot Proosdijkerk EDE - Twee Edese kerken, de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) aan de Proosdijweg en de Nederlands Gereformeerde Proosdijkerk aan de Veenderweg, lijken vrede gesloten te hebben. Dit is ruim veertig jaar nadat in een kerkelijk leerconflict de eerste kerk de tweede ‘buiten verband’ had gezet.

De ‘binnenverbanders’ (vrijgemaakt gereformeerden) hebben in een brief aan de Nederlands gereformeerden van de Proosdijkerk enkele weken geleden de opmerkelijke uitspraak gedaan dat de beuk van veertig jaar geleden ,,nooit zo had mogen plaatsvinden’’.

Inmiddels is van de kant van de Nederlands gereformeerden op de brief gereageerd. Ds. G. de Lange schrijft in het kerkblad van zijn gemeente: ,,Ze steken de hand diep in eigen boezem. Ze schamen voor de manier waarop de scheuring hier in Ede tussen onze beide kerken tot stand kwam en spreken nu met respect en liefde over de kerkenraad en predikant van die tijd, ds. Roukema. Wij hebben met ontroering en dankbaarheid kennis genomen van deze verklaring.’’

Er zit aan de ‘vrijgemaakte verklaring’ echter ook een keerzijde, vindt ds. De Lange. ,,Dit maakt de pijn die in die tijd is veroorzaakt, eigenlijk nog sterker, nu blijkt dat al het lijden en de pijn niet nodig waren geweest.’’ Volgens De Lange zal het voor oudere kerkleden niet gemakkelijk zijn ,,hun herinneringen en ervaringen van lijden aan de kerk’’ opzij te zetten. Hopelijk kan er wel een begin worden gemaakt met te vergeven en vergeten, en kan in toekomstige ontmoetingen en vormen van samenwerking ,,een gezamenlijke weg van herstel van verhoudingen worden gegaan’’.

Dat de kwestie nu is opgerakeld is het gevolg van enkele gezamenlijk activiteiten die de beide kerken vorig jaar hebben ondernomen. Bij kerkleden die de breuk van 1968 hadden meegemaakt, kwam er toen oude pijn over de behandeling destijds van ds. Roukema naar boven. De Nederlands gereformeerden stelden daarop de vrijgemaakten voor een ,,beperkt historisch onderzoek’’ te doen naar de behandeling van de in 2004 overleden Roukema tijdens de kerkscheuring.

Oude documenten werden bestudeerd en er werd gesproken met enkele nog in leven zijnde ‘hoofdrolspelers’ uit de tijd van de breuk. Het resultaat van het onderzoek was een vrijgemaakte brief met schaamtevolle excuses en een postume rehabilitatie van ds. Roukema en de kerkleden die met hem uit de kerk waren gezet. In hun verklaring schrijven de vrijgemaakten dat de toenmalige kerkenraad en de predikant ,,ten onrechte als ontrouwe dienaren van Christus zijn voorgesteld’’.

u Reageren? esreactie@bdu.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie