Lassen wordt steeds exotischer

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

ROC A12, tegenwoordig één van de grootste opleidingsinstituten op het lasgebied in Nederland, verzorgt avondopleidingen in diverse lastechnieken. De twee docenten weten waarom ROC A12 zo goed uit de bus komt. ,,Bij ons staat de cursist centraal.” Ook zijn de resultaten zo goed volgens Boksebeld en Ariesen, allebei gecertificeerde beoordelaars, omdat alle docenten van het opleidingsinstituut ook werkzaam zijn in de praktijk. ,,De docenten weten waarover zij praten. Bij ons is het ook zo, dat we wat we beloven ook nakomen. Afspraak is afspraak.” Kortgeleden deden iets van 190 examenkandidaten in de gebouwen van ROC A12 mee aan de landelijke theorie-examen middelbare lastechniek voor Nederland en België.

,,De cursisten waren razend enthousiast’’ EDE - Bij ROC A12 is het sinds één jaar ook mogelijk in de avonduren een lascursus te volgen in Ede, Huissen en Barneveld. Liefst 240 cursisten deden kortgeleden mee aan het landelijke examen. Docenten René Boksebeld en Lammert Ariesen hebben hoge verwachtingen van het slagingspercentage. ,,Wij verwachten een percentage van 80 tot 85 procent. Landelijk is dat 35 procent.”

door Jan de Boer

Om te kunnen lassen krijg je voor een deel praktijk- en voor een deel theorielessen. ,,Ook de theorie verzorgen we zelf op ROC A12.” Lassen is een beroep dat bij de meeste jongeren niet erg meer in trek is. ,,Jongeren zitten liever met een mooie stropdas achter de pc. Lassen vereist nog steeds veel vakmanschap. Er is nog altijd een tekort aan lassers. De cursisten waren allemaal razend enthousiast. Als je lasser bent, word je overigens redelijk tot goed betaald.”

Op drie locaties van ROC A12 worden lascursussen verzorgd op het gebied van autogeen lassen, elektrode lassen, mig-mag lassen en tig-lassen. Op verschillende niveaus worden die cursussen gegeven. Niet alleen op één van de locaties van ROC A12. ,,Ook geven wij zogenoemde incompany cursussen. Dan worden de cursussen bij de bedrijven zelf aan hun personeel gegeven.”

Een bijzonder bedrijf waarvoor ROC A12 cursussen geeft, is Royal Huisman Shipyard B.V uit Vollenhove. Dat bedrijf is gespecialiseerd in nieuwbouw en onderhoud van aluminium zeil- en motorjachten, variërend van 15 tot 90 meter lengte. Huisman weet net als de zeven andere bedrijven waar ROC A12 cursussen, dat scholing voor het personeel noodzakelijk is. Niet alleen om het niveau op peil te houden, maar ook om er voor te zorgen dat er doorstroming komt. ,,Regeren is vooruitzien”, vindt men daar ook.

Dit jaar waren er bij ROC A12 ook vijf vrouwen die een lascursus volgden. ,,Zij hebben het goed gedaan”, weten Lammert Ariesen en René Boksebeld. Als er iets nieuws is op het gebied van het lassen, zijn de docenten van ROC A12 daarvan op de hoogte. ,,Lassen wordt steeds exotischer. Een voorbeeld is het lassen voor de petrochemische industrie.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie