Polar Bears Ede eert Bas de Jong uitbundig (+ video)

21 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Polar Bears voorzitter Hans Frankenmolen was lovend over De Jong, die achttien seizoenen bij de club uit Ede speelde. We hebben twee ‘gouden’ ploegen gehad bij Polar Bears. De eerste was in de jaren negentig, daar was Bas al bij. Daarna zijn veel spelers vertrokken, maar Bas bleef. Hij bouwde aan een nieuw team en dat team werd driemaal achter elkaar kampioen van Nederland, de tweede gouden generatie dus. Daarna bleef hij wederom. Dan verdien je een afscheidswedstrijd van deze grootte”, aldus de voorzitter.

EDE - Voor waterpoloër Bas de Jong (35) van Polar Bears viel zaterdag dan echt het doek. Na een lange en succesvolle carrière was het genoeg geweest. In zwembad De Vrije Slag hadden spelers van toen en nu zich verzameld om een heuse afscheidswedstrijd te spelen voor De Jong. Het was een bonte wedstrijd van een bont gezelschap, met als hoogtepunt de allerlaatste wissel van de man waar het allemaal om ging.

door Boy Imminck

Vriendschap

De twee teams die elkaar in het bad bestreden, bestonden uit All Stars van Oranje en Polar Bears. Bij de Oranje All Stars speelde een goede vriend van Bas de Jong mee, Arno Havenga, met wie hij veel internationale successen behaalde. ,,Onze vriendschap is ontstaan door het waterpolo, dat is de grootste winst die we geboekt hebben.Ik denk wel dat Bas het meeste uit zijn carrière heeft gehaald. Misschien had hij nog naar het buitenland kunnen gaan om zijn waterpolo zo een andere dimensie te geven. Je weet echter nooit of dat lukt en hij koos er voor om bij Polar Bears te blijven. Daar zijn veel prijzen binnengehaald, hij sluit het nu op een fantastische manier af.”

Bas de Jong zelf genoot zichtbaar van zijn afscheidsfeestje. ,,Het was zeer geslaagd vandaag. Niet alleen het weer zat mee, maar er was ook veel publiek. Met mijn maten nog een keer zo’n wedstrijd spelen, dat is geweldig. Ik heb zoveel mooie momenten gehad, en zoveel teleurstellingen. Het mooiste is dat ik dat heb kunnen delen met jongens die vrienden van me zijn geworden en waar ik de rest van mijn leven bij betrokken zal zijn. De vriendschappen die ik er aan over heb gehouden, dat is het meest mooie aan mijn carrière”, aldus de afscheidnemende waterpoloër.

Volgend seizoen is Bas de Jong zeer zeker nog te zien in zwembad De Peppel. Hij is dan assistent van trainer Hans Nieuwenburg bij het eerste van de mannen van Polar Bears.

Bekijk ook het filmpje over de afscheidswedstrijd van Bas de Jong.

Foto's:

1. Vrienden en medespelers van Polar Bears door de jaren heen, met fysiotherapeut Dick Wouters op de voorgrond!

2. Het All Star team van Oranje.

4. Bas de Jong (11) wordt tijdens zijn afscheidswedstrijd 'bewaakt' door mede-international en vriend Arno Havenga.

5. Na een imposante carrière keert Bas de Jong de wedstrijdsport de rug toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie