‘Van klassiek naar symfonische rock’

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Johan van Markesteijn, die muziekwetenschappen studeerde, heeft een brede muzieksmaak. Naast klassieke muziek houdt de Edenaar van symfonische rock. En houdt van het bespelen van een harmonium en orgel. Dirk Luijmes bespeelt zaterdag 4 juli om half acht in de Noorderkerk aan de Amsterdamseweg 9 in Ede in opdracht van Johan van Markesteijn het Rodolphe drukwindharmonium met een Frans romantisch repertoire van onder anderen Franck, Guilmant en Bizet. ,,Voor mijzelf was het altijd een droom om het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam, het zwaarste orgel van Nederland, te bespelen. Dat heb ik vorig jaar gedaan, een geweldige ervaring”, vindt de organist van de Noorderkerk en de Beatrixkerk in Ede.

door Jan de Boer

Het bespelen van het drukwindharmonium is volgens de 48-jarige Edenaar niet eenvoudig. ,,Ik ben aan het oefenen. Het is hetzelfde als een organist, die piano speelt. Dat kan ook niet zo maar. De techniek is niet vergelijkbaar. Bij een orgel is het de kracht, bij een piano subtiliteit, waarbij je nuances kunt aanbrengen. Dat kun je bij een harmonium ook. Het goed kunnen bespelen van een drukwindharmonium kost veel tijd.”

Johan van Markesteijn werkt tegenwoordig voor Challenge Records International in Hilversum, een cd-distributeur. ,,We maken zelf opnames, verkopen ze zelf, maar distribueren ook andere labels.” ‘Hot’ bij Challenge is de hausse rond de cd ‘Chansons d’amour’ van Ralph Rousseau, die tijdens de uitreiking van de Edisons de publieksprijs won. Via Challenge Records kwam hij in aanraking met de jazzmuziek. ,,Zelf zat ik in de klassieke muziek. De rest hing er bij.”

,,Bij popmuziek was het een beetje The Beatles. En bij jazz was het de geschiedenis van jazz. Het was alleen maar klassiek, klassiek, klassiek. Wat ik zelf het mooist vind, is het romantische repertoire, Bruckner, Mahler, Zemlinsky en Reger. Allemaal laat romantici van rond het jaar 1880. De mooie melodielijnen klinken bombastisch. Dan mag het orkest, een viool- of pianoconcert zijn, het maakt mij niets uit. Meestal is het mooi.”

De voorkeur voor klassieke muziek verklaart volgens Van Markesteijn zijn voorkeur voor symfonische rock. Overigens is hij ook een liefhebber van Harry Sacksioni en Frank Boeijen. ,,Je hoort wel vaker dat mensen die met klassieke muziek bezig zijn liefhebber zijn van symfonische rock. Ook omdat die muziek vaak melodisch is. Bij symfonische rock houd ik van groepen als Asia, Boston, Electric Light Orchestra, Kayak, Marillion en Alan Parsons Project.”

Qua opzet en qua harmonie hebben de klassieke muziek en de symfonische rock veel gelijkenissen. ,,De jongens van de symfonische rock komen vaak van het conservatorium af. Het zijn niet van die boertjes, die bij elkaar gaan zitten en maar wat aanrommelen. Je merkt het bij de symfonische rock in hun manier van componeren. De muziek zit gewoon heel goed in elkaar, het gaat nooit vervelen. De muziek van deze jongens blijft net zo lang als de klassieke muziek.”

Na zijn studie wilde de Edenaar graag radio- en tv-programmeur worden. ,,Dan stel je programma’s samen. Iets wat mij reuze interessant leek.” Van Markesteijn was al gewaarschuwd dat daar geen droog brood in te verdienen viel. Dat bleek een waarheid als een koe. ,,Daarna werd ik verkoopmedewerker bij Staffhorst Muziek in Utrecht. Ik doe dingen waar ik lol in heb.”

,,Met de achtergrond en kennis die je hebt, kun je mensen adviseren. In die winkel zag je van alles voorbij komen. Klassiek, pop, jazz, new age en wereldmuziek. Daar kon ik mij goed oriënteren en de kennis van de muziek verbreden. Na Staffhorst ging ik aan winkels cd’s verkopen. En nu dan bij Challenge, waar ik onder andere in de keuzecommissie zit van wat we wel of niet uitgeven. Als we ergens achter staan, verkopen we het.”

Foto's:

Johan van Markesteijn bij het Rodolphe drukwindharmonium in de Noorderkerk in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie