Eerste Oxfam Novib Trailwalker in Ede succes (+ video)

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Dat nooit meer”, verzuchtte een over de finish gestrompelde deelnemer aan de Oxfam Novib Trailwalker 2009. Het parcours was zwaar. Het liep dwars over de Veluwe, grotendeels over onverharde wegen, door mul zand en over kleine bospaadjes. De 100 kilometer moest in 30 uur gelopen worden, dus ook ’s nachts werd er in vol tempo doorgewandeld. Desondanks behaalden 148 van de 150 teams van vier personen de eindstreep. De sponsoropbrengsten van deze eerste Nederlandse Trailwalker zijn inmiddels gestegen tot zo’n 630.000 euro, dit bedrag gaat naar Oxfam Novib's onderwijsactiviteiten.

Bij hoge uitzondering stelde Staatsbosbeheer in de midzomernacht van 20 op 21 juni natuurgebied de Veluwe ook 's nachts open voor de honderden wandelaars die meededen aan de Oxfam Novib Trailwalker. Tussen start en finish waren er negen checkpoints, met eten, drinken, massages, Rode Kruis- ondersteuning en toiletten. De teams ontmoetten hier hun eigen supportteam die hun moreel ondersteunden en de teams van hun favoriete eten en drinken voorzag. Via een tracker op de website waren de teams live te volgen. Als eerste ging er zaterdagnacht een team hardlopers over de finish. Het merendeel van de groepen finishten eind zondagochtend en in de loop van de middag. Het Rode Kruis draaide overuren, vele blaren werden doorgeprikt en ontelbare enkels ingetapet.

De teams trainden hard de afgelopen maanden en brachten op de meest uiteenlopende manieren het sponsorgeld bijeen. Van autowassen tot creatieve acties van leerlingen voor hun trailwalkende leraren. Deelnemers werden gesponsord door familie, vrienden en bedrijven. Zij legden minimaal 3.000 euro per team bijeen voor de te verwachten prestatie. De 150 deelnemende teams bereikten bij elkaar al een bedrag van 630.000 euro en de meter stijgt nog. Het streefgetal van de Oxfam Novib Trailwalker om 18.000 kinderen naar school te helpen is daarmee ruimschoots behaald. Gemiddeld kost het 25 euro voor een kind om een jaar lang naar school te gaan. De lopers zorgen zo voor betere loopbaankansen voor kinderen in bijvoorbeeld Mali, waar een op de drie kinderen de basisschool niet afmaakt. Met een goede opleiding op zak kun je beter een zelfstandig bestaan opbouwen. Partnerorganisaties van Oxfam Novib zorgen voor scholing in diverse landen, want onderwijs is het beste wapen tegen armoede.

Dolf Jansen, zelf begenadigd marathonloper, gaf het startschot, stelde een eigen team samen en liep een deel van het traject mee. Helaas haalden de 'Skinnymen’ waarin onder meer voormalig topatleet Hans Koeleman de eindstreep niet.

Meer dan 25 jaar geleden ging de eerste Trailwalker van start in Hongkong. Er vinden ondertussen jaarlijks succesedities plaats op drie continenten, in Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan en België.

foto's:

Momenten vóór en vlak na het startsignaal, met onder anderen Dolf Jansen. Én tijdens de tocht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie