Edes dierenasiel zit bomvol

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

In Ede verbaast men zich er overigens wel over waar alle zwerfdieren uit Wageningen blijven. Veel zwerfdieren uit de landbouwuniversiteitstad worden er volgens Carolien van Rijen, de manager van Hof van Ede, niet in het Edese dierenasiel gebracht.

Hoop op terugkeer De Wagenrenk EDE/WAGENINGEN - Er lijkt weer hoop te gloren voor een terugkeer van dierenasiel Wagenrenk op de locatie aan de Keijenbergseweg in Wageningen. Eind vorig jaar mislukte een samenwerking tussen De Wagenrenk en het Edese dierenasiel De Hof van Ede. Eind juli moeten de gemeente Wageningen en het bestuur van De Wagenrenk er uit zijn voor wat betreft een nieuwe plek van een Wagenings dierenasiel. Nu worden alle zwerfdieren nog opgevangen in Ede.

door Jan de Boer

Eind 2008 geleden sloot dierenasiel De Wagenrenk plotseling de deuren wegens onenigheid over het te voeren beleid. Ondertussen is de vrede getekend en zitten de betrokken partijen weer om de tafel. Hof van Ede is daarbij volgens Van Rijen niet van de partij. ,,Wij hebben er niets meer mee te maken. Alleen de dieren uit de regio vangen wij op. Het dierenasiel De Wagenrenk is gesloten, de kliniek is nog open. Wat zij verder regelen, gaat buiten ons om. We zijn niet in overleg.”

Volgens de Edese manager zijn er veel onderhandelingen geweest. ,,Er is een akkoord bereikt. Iedere keer als er getekend moest worden, kwamen er aanvullende eisen vanuit Wagenignen. Wij moesten steeds water bij de wijn doen. Dat is een paar maanden zo door gegaan. Toen heeft ons bestuur gezegd ‘dit is wat er ligt en dit kun je tekenen’. Dat is toen niet gebeurd. De Hof van Ede heeft zich daarna teruggetrokken.”

In Ede zit het dierenasiel aan de Arnhemseweg nu boordevol. ,,Eigenlijk hebben wij geen ruimte om alle dieren op te vangen. De hokken staan hier op de gang. Wij vinden dat niet erg. Maar de mensen, die afstand willen doen van hun dier, moeten langer wachten. Voor die mensen is de wachtlijst wel wat langer nu.”

Tjitske Zwerver van de gemeente Wageningen bevestigt dat de opvang van de zwerfdieren uit Wageningen en Renkum nog steeds wordt gedaan door De Hof van Ede. ,,Tussen Renkum en De Hof van Ede als ook tussen Wageningen en De Hof van Ede zijn goede afspraken gemaakt over de opvang van zwerfdieren en de vergoeding daarvoor. Er zijn geen andere partners.”

Hoofdstructuur

Wageningen en het bestuur van De Wagenrenk hebben volgens Zwerver overeenstemming bereikt over de wens van een asiel op de locatie van De Wagenrenk. ,,De gemeente zoekt nu nog uit wat de mogelijkheden zijn binnen Natura 2000 en de ecologische hoofdstructuur. Het gaat er om dat er beide functies, dierenziekenhuis en dierenasiel, voldoende ruimte moet zijn. Eind juli moet er duidelijkheid zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie