Tuinen zetten hun poorten open

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het is op 27 en 28 juni in heel Nederland Open Tuinen weekend. Ook in Ede en omgeving zijn een aantal geweldige tuinen voor het publiek toegankelijk. Kijk voor een impressie van de deelnemende tuinen in de fotoalbums op de website van Groei en Bloei Ede: www.ede.groei.nl

Sari en Henk Versteeg, Boerhavelaan 22, Bennekom

Een tuin die is aangelegd met oog voor detail. Kleuren en vormen die een smaakvol geheel vormen. Rozen die weelderig over prachtige rozenbogen bloeien. Een kleine waterloop met twintig soorten varens, groot en klein. Overal waar je kijkt zie je bloeiende planten. Een tuin om met aandacht te bekijken. Zaterdag open, fiets- en autoroutes hier verkrijgbaar.

Ria Dijkman, Arnhemseweg 94, Ede

De voorgevel van het huis is een plaatje, helemaal begroeid met een klimmer. De voortuin is een grote verzameling van mooie planten. Kleine paadjes brengen je van de ene naar de andere verrassing. Naast en achter het huis bloeien diverse rozen en er loopt weer een pad. Kom om zelf te ontdekken waar je terecht komt. Ook dit is een echte liefhebberstuin. Zaterdag (10-17 uur) en zondag (10-16 uur) open, fiets- en autoroutes hier verkijgbaar.

Albert en Hennie van Weerdenburg, Doesburger Molenweg 8, Ede

Aan de straatkant zie je niet dat achter het huis een heel mooie en gevarieerde tuin ligt. Een deel is moestuin, een buxustuin is klaar en er wordt hard gewerkt aan borders op kleur. Vorig jaar is een boomgaard geplant en er is weer een nieuw gedeelte in aanleg. Bijzonder is dat de tuin hoger ligt dan het huis. Zaterdag en zondag open.

Fam. Wittendorp, Peteweg 8, Ede

Een heel aparte plaats neemt de tuin van de familie Wittendorp in. Vijftien jaar geleden zijn ze begonnen om op twee hectare voormalige schapenwei een coniferentuin aan te leggen. Slingerpaden voeren je langs een golvende zee van vele verschillende vormen van coniferen in de meest mooie kleuren groen. Onderweg kom je ook een natuurvijver tegen. De tuin krijgt extra kleur door verspreid staande Hemerocallis en Dahlia’s. Er is een kippenren en ook een verzameling cactussen. En in de vensterbank van het woonhuis staat een collectie orchideeën. Zaterdag en zondag open.

Kwekerij De Hessenhof van Hans Kramer, Hessenweg 41, Ede

Als je vanaf de Peteweg op de Hessenweg komt, ga dan even rechtsaf om een bezoek te brengen aan de vasteplantenkwekerij van Hans Kramer. De moederbedden staan volop in bloei en het is echt een toegift van dit opentuinenweekend om daar te lopen en te genieten van al het moois dat daar groeit en bloeit. Met liefde en passie gekweekt. Planten in overvloed te koop en ook de koffie is niet te versmaden. Toilet aanwezig. Alleen zaterdag geopend, koffie en toilet.

Henk en Hennie van Beek, Vaarkampseweg 3a, Lunteren

Een paadje rechts langs het huis brengt je via een prieeltje in een zijtuin; een gazon beschut door grote heesters. Loslopende kippen zorgen er voor dat onkruid geen kans krijgt en mede hierdoor wordt de beplanting van de achtertuin bepaald. Een ander gedeelte is opgedeeld in enkele tuinkamers. Lopend door tuin en schuur waan je je terug in oude tijden. Hun verzameling oude voorwerpen heeft overal in de tuin een plekje gevonden. Henk en Hennie kunnen met smaak over 'vroeger' vertellen. Zaterdag open, fiets- en autoroutes en koffie hier verkijgbaar.

Fam. Weber, Vaarkampseweg 8, Lunteren

Een totaal andere tuin dan de voorgaande. Een nieuw gebouwd huis en een jonge tuin. Een gebogen oprit voert je naar het huis en rechts ligt een smaakvol aangelegde border. Een combinatie van bomen, struiken, vaste planten en onder meer. duizendschoon. Links van de weg een zeer ruim gazon (een trekker met mestinjecteur kan hier zijn werk doen) met bij het huis een mooie beplanting. De afscheiding naar de buren, (maisland) bestaat uit een mengeling van bomen, struiken en veel groenblijvende onderbeplanting. Hier en daar wat kleuraccenten. Ook deze tuin is naar eigen inzicht aangelegd. Onze gastvrouw zal nog voor een verrassing zorgen. Zaterdag open.

Fam. Methorst, Lunterseweg 67, Ede

Een roze varken aan een paal is de plaats waar je moet zijn. Het Knorrehuus, B&B. De linkerkant van de oprit is een zee van rozen. Deze bloeien de hele zomer door. Naast en voor de woning ligt een strak gazon omzoomd door grote groepen planten zonder dat het saai wordt. Kees en Jenny hebben bij het ontwerp van hun tuin hulp en advies gehad van Josien Segers (tuinarchitect) en Hans Kramer (kweker). De planten zijn zo gekozen en geplaatst dat het hele seizoen door iets in bloei staat. Ga je naar de achterzijde van de tuin dan loop je eerst door de pluktuin en daarna komt de moestuin. Verder is er een boomgaard en overal zitjes om op je gemak alles te bekijken. Zaterdag open.

Heleen Veldhuizen, Leeuweriklaan 5, Ede (ingang om de hoek via de Merellaan)

Een sfeervolle kleine achtertuin met verrassende hoekjes en een grote variatie aan planten. Een kippenhokje, vijver, zithoek en loungehoek hebben een plaats gekregen. Heleen zegt dat ze tuiniert op gevoel. Ze maakt mooie combinaties met kleur en bladvormen. Er staan heerlijk geurende Austinrozen. Ook zorgt ze er voor dat er in de winter iets moois is te zien vanuit de huiskamer. Een andere liefhebberij is schilderen. Als het mooi weer is exposeert ze haar eigen werk in de tuin. Een enthousiaste tuinierster. Zaterdag en zondag open.

Kruidentuin op landgoed Kernhem

Deze tuin wordt sinds zijn aanleg door leden van Groei & Bloei verzorgd.

Foto’s van de tuinen op www.ede.groei.nl

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Van der Hart-Miltenburg, Witte de Withstraat 66, 6712 HE Ede. Tel 0318–478463 of mail naar KMTPsecretariaat@pfvanderhart.demon.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie