Onvrede over plan Poelakker

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

,,Er is totaal geen draagvlak voor dit plan. Zo’n negen procent van geënqueteerden ziet zelfs nog liever dat de jeugdherberg dan blijft bestaan’’, licht Erwin van Essen toe. Hij trekt de kar van de speciale commissie Poelakker, die buurtvereniging ‘de Kimmijser’ in het leven riep. Buurtbewoners die hij vertegenwoordigt wonen aan de Dr. Kimmijserlaan, Boomakkerweg, Van den Hamlaan, Kastanjelaan, Poelakkerweg en de Hillagondalaan. ,,Natuurlijk zijn het de mensen die het dichtst bij wonen, die dit vooral aan het hart gaat.’’

Nieuwbouw op locatie jeugdherberg LUNTEREN - Een groep van 64 omwonenden vindt dat hun mening bij de nieuwbouwplannen voor locatie De Poelakker niet serieus is genomen. Het inbreidingsplan van tien woningen en vijf appartementen in de markante villa vinden zij een te dichte bebouwing vergeleken met de directe omgeving.

door Freek Wolff

Van Essen zegt dat in mei 2007 projectontwikkelaar G. Janssen uit Wijchen een plan presenteerde met vijftien huizen en vijf á zes appartementen. ,,De gemeente zei dat hij eerst draagvlak bij ons moest vinden, maar het stuitte op veel weerstand.’’ Janssen zou echter afgehaakt zijn omdat het overleg met eigenaar Jan van Loon ,,niet soepel verliep’’.

Daarna ging Van Loon in zee met de nieuwe projectontwikkelaar Van Swaaij uit Wageningen. ,,Weer benadrukte de gemeente dat zij draagvlak met de omgeving moesten zoeken. Wij moesten hen benaderen met initiatieven en dat begon dus hoopgevend. We mochten op het nieuwe plan ‘schieten’. Maar het week erg af van de resultaten die onze enquete had opgeleverd over dit plan.’’

Van Essen zegt dat hij toen vier keer om de tafel heeft gezeten met betrokkenen, maar dat in zijn ogen het plan niet structureel werd aangepast. ,,Het plan werd op 16 februari van dit jaar gewoon gepresenteerd, terwijl het begin december 2008 al aan de gemeente voorgelegd was. In de commissie RO bleek dat de buurtbewoners weinig inbreng hadden gehad. Ook hier zei wethouder Wilke Dekker weer dat er eerst concensus met de buurt bereikt moest worden.’’

De moeite spitst zich vooral toe op het aantal woningen (72% van de personen), zoals uit de enquete blijkt. Daarna volgen qua belangrijkheid de ‘gebrekkige’ groenvoorziening (55%), het drukke verkeer, met ontsluiting langs het buurtbos (45%) en onduidelijkheid over bestemming van aangrenzende stukjes grond van andere eigenaren (28%). Bovendien heeft de buurt moeite met het feit dat de gemeente ook middeldure huizen op deze plek eist, terwijl er sowieso al een streep ging door goedkopen woningen.

,,Wat ons stoort, is dat de projectontwikkelaar niks met ons verhaal doet en dat de wethouder de toezeggingen naast zich neer legt. We hebben voor spek en bonen meegedaan’’, aldus Van Essen, die niet vindt dat de omwonenden het onderste uit de kan willen.

Wethouder Dekker zegt dat hij content is dat in het nieuwe plan het karakteristieke pand behouden blijft en dat de recreatieve bestemming omgezet wordt naar woningbouw, iets wat omwonenden volgens hem ook graag zouden willen.

u vervolg op pagina 51

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie