Gelderse SP wil 'cultuurbus' voor schoolkinderen

30 juni 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Gelderse SP wil dat er volgend jaar een speciale bus in Gelderland rijden die basisschoolkinderen van school naar musea brengt. In de Statenvergadering van woensdag 1 juli, waar de Voorjaarsnota aan de orde komt, zal de SP haar plan aankondigen. In het najaar bij de begrotingsbehandeling moet blijken of provinciale staten het voorstel steunen.

SP-statenlid Willeke Tydings licht toe: ,,We zien dat kinderen uit achterstandssituaties en kinderen die in gebieden met weinig musea wonen (bijvoorbeeld de Achterhoek), minder musea bezoeken. Doordat er steeds meer ouders beiden werken, is het voor scholen bijna ondoenlijk geworden uitstapjes naar musea te regelen omdat het aan begeleiding ontbreekt. Knelpunt is dan vaak het vervoer. Maar het is wel van groot belang dat kinderen op jonge leeftijd met cultuur in aanraking komen; immers jong geleerd is oud gedaan. Daarom stelt de SP-statenfractie voor om een cultuurbus van de Provincie Gelderland in te stellen die voor een gereduceerd tarief kinderen van de basisschool naar een Gelders museum vervoert."

Achterstandswijken

In principe komen alle basisscholen hiervoor in aanmerking maar basisscholen in achterstandswijken en dunbevolkte gebieden met weinig musea, zullen extra benaderd worden. De uitvoering van dit project zou gedaan kunnen worden door Edu-Art, een Gelderse ondersteuningsinstelling voor cultuureducatie. Deze cultuurbussen zullen goed te herkennen zijn. Studenten van de Arnhemse Kunstacademie (Artez) kunnen ontwerpen maken voor magneetborden die aan de bus worden gehangen. Winnende ontwerpen zullen worden uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie