Thuisbegeleiders in regio luiden noodklok

6 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en heeft daarom steeds meer zorg nodig. Ook de problematiek rondom andere bevolkingsgroepen neemt hand over hand toe. Het streven van de overheid om mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten zijn wordt ernstig bedreigd doordat de AWBZ steeds minder geld heeft en steeds meer doorschuift naar de WMO, een geldstroom die via de gemeentes loopt. Dat wordt ook hier in de regio voelbaar, melden de thuiszorgbegeleiders van Vilente.

door Jet Kooderings

Het CIZ (Centrum Indicatie Zorg) wijst steeds vaker een aanvraag voor hulp via het AWBZ af, waardoor vooral mensen met een lichtere problematiek, zoals psychosomatische klachten, beginnende dementie of eenzaamheid, buiten de boot vallen. Deze mensen worden naar de gemeentes verwezen en hoewel ook de WMO als stelregel heeft dat mensen zolang mogelijk als volwaardig burger in de maatschappij moeten blijven meedoen, verwijst de gemeente steeds vaker naar mantelzorgers. ,,Dat vinden wij een verontrustende zaak en daar maken we ons ook ernstige zorgen om”, melden Els Bansberg en Edith Vermaat.

Veel expertise nodig

Als thuisbegeleiders bij Vilente Thuiszorg weten deze gespecialiseerde medewerkers als geen ander dat dit werk behoorlijk wat expertise vereist. ,,Wij vinden mantelzorgers heel belangrijk, maar lang niet al het werk kan door mantelzorgers worden gedaan”, geeft Els Bansberg aan. Sowieso is er een tekort aan mantelzorgers en de weinige die er zijn, raken vaak overbelast met alle gevolgen van dien.

De thuisbegeleiders van Vilente Thuiszorg hebben in hun opleiding geleerd om naast de cliënt te gaan staan en samen met hen de problemen op te lossen. De Thuisbegeleiding (voorheen Gespecialiseerde Verzorging) beperkt zich niet alleen tot ouderen, ook wordt hulp geboden bij gezinnen, verslavingszorg, psychiatrie en asielzoekers. ,,Wat wij doen is heel breed, we zijn een duizendpoot in de gezinssituatie”, legt Els uit.

Achterliggende problemen

,,Soms zitten we met een gezin aan de keukentafel alleen maar te praten, soms doen we samen boodschappen of ruimen we samen op. We signaleren ook de achterliggende problemen en gaan daarmee aan de slag”, voegt Edith toe. Het gaat om een kwetsbare bevolkingsgroep voor wie de problemen alsmaar groter worden als ze niet meer worden ondersteund. ,,Dat betekent uithuis-zettingen, vervuiling, grote financiële problemen en ontsporingen”, verwacht Edith Vermaat. Het werk dat de medewerkers van de Thuisbegeleiding doen ligt op de grens tussen zorg en hulpverlening. Vaak wordt samengewerkt met ander hulpverleners, zoals maatschappelijk werk, huisarts, bureau Jeugdzorg of de Gelderse Roos.

Het is heel laagdrempelig en werd tot nu toe betaald uit de AWBZ pot. ,,En dat moet zo blijven”, meent het team, dat uit twaalf medewerkers bestaat, die hun werkgebied hebben in de gemeente Wageningen, Renkum en Ede. Inmiddels heeft de Thuisbegeleiding aangeklopt bij de wethouder van Wageningen en zijn een aantal raadsleden uit de gemeente Renkum en Wageningen op bezoek geweest bij Vilente om over de ontstane situatie te praten en om op de werkvloer kennis te maken met wat thuisbegeleiders doen en hoe belangrijk dat werk is.

* Op de foto: Vilente-thuisbegeleiders Edith Vermaat (l) en Els Bansberg: ,,Laagdrempeligheid moet blijven."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie