Vertraging dreigt voor Ede-Oost

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De zienswijze van HGM komt voor de verantwoordelijke wethouder Simon van de Pol onverwacht. HGM is één van de partijen waarmee de gemeente in het kader van de ontwikkeling van het bestemmingsplan vooroverleg heeft gepleegd. De wethouder dacht ook met deze instantie op één lijn te zitten. Meestal worden de opmerkingen van zo’n partij in de plannen verwerkt. Nu dus niet. Aan de hand van een veiligheidsanalyse constateert HGM dat de nieuwbouw op het Enka-terrein gedeeltelijk is gepland binnen de effectafstanden voor het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor Utrecht-Arnhem.

Brandweer wil huizen niet dicht langs spoor EDE – Tegen het ontwerpbestemmingsplan Enka-terrein zijn een achttal reacties binnengekomen. Zeker het bezwaar van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) kan er voor zorgen, dat de ontwikkeling van de woningbouw op het Enka-terrein vertraging oploopt. En kan betekenen dat de gemeente Ede ook narigheid krijgt met een subsidie van acht miljoen euro van de provincie Gelderland. Tenminste als het Ede niet lukt om nog dit jaar met de woningbouw op het Enka-terrein te starten.

door Jan de Boer

In tegenstelling tot de prognoses, laten de cijfers van Prorail volgens HGM zien dat er transporten van brandbare/explosieve stoffen (onder andere LPG) plaatsvinden, die bovendien nog jaarlijks stijgen. ,,Het spoor Utrecht-Arnhem vormt daarmee een risicobron voor het plangebied”, aldus HGM.

In de reactie naar de gemeente biedt HGM nog wel een opening. ,,De gemeente heeft toegezegd om de externe veiligheid specifiek voor transport van gevaarlijke stoffen over de spoorlijn Utrecht-Arnhem, opnieuw te laten onderzoeken. En op basis daarvan het groepsrisico te verantwoorden.” Dit kan betekenen dat HGM (gedeelten) van de zienswijze wil intrekken.

De transporten van gevaarlijke stoffen gaan in de toekomst naar de Betuwelijn, zo verwacht Van de Pol. ,,Daarom gaan wij in gesprek met HGM, Prorail en NS Cargo. Van collega’s, onder andere in Eindhoven, weet ik dat het punt van de transporten van gevaarlijke stoffen steeds zwaarder gaat tellen. Kan dit voor vertraging van de woningbouw zorgen? Ik hoop van niet. Als er vertraging ontstaat, is het buiten onze macht.”

De wethouder verwacht overigens niet met de provincie Gelderland moeilijkheden te krijgen over de subsidie van acht miljoen. ,,Het slaat in ieder geval niet op de bouw van woningen aan de Bennekomseweg. Die vallen buiten het bereik.” Of dat ook voor twee proefwoningen geldt, weet Van de Pol nu niet. ,,Daar moeten we goed naar kijken. Sowieso moeten wij met HGM gaan praten. Als die gesprekken resultaat hebben en wij de zaken duidelijk aan hen kunnen maken, kan het voor hen een reden zijn om de zienswijzen intrekken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie