'Lening' acht ton aan De Sterrenberg roept vragen op

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van de ChristenUnie (CU) vraagt zich af waarom de gemeente in haar ogen een 'lening' van 800.000 euro heeft verstrekt aan een private huurder van De Sterrenberg. Het gemeentebestuur verklaart dat in de huurovereenkomst is opgenomen dat 'Ede' zorg zou dragen voor aanpassingen aan het gebouw (met die kostprijs van acht ton) en dat dit wordt verdisconteerd in de huurprijs.

Het college zegt dat het voor de huurder niet mogelijk is het pand als zekerheidsstelling voor een lening te gebruiken en dat de huurprijs is vastgesteld op 92.400 euro.

De CU vindt toch niet duidelijk of er nu sprake is van een lening of niet. ,,Een en ander is verwarrend. Omdat er sprake is van financiering, zekerheidsstelling en verhaal van de investering op de huurder in een opslag op de huursom, is er sprake van een afbetalingsregeling. Het college ziet deze transactie kennelijk niet als een lening, maar als investering in De Sterrenberg. Dit in de vorm van een directe ondersteuning aan de huurder in de vorm van contant geld'', schrijft Marten Idema van de fractie.

Het raadslid vindt de verklaring van het gemeentebestuur voor meerdere uitleg vatbaar. ,,Het zou kunnen worden uitgelegd als zouden de kosten nog niet zijn verdisconteerd in de huurprijs en daarover nog een overeenkomst moet worden gesloten. Komt de verlaagde huurprijs van 92.400 euro plus opslag overeen met de door de taxateur afgegeven marktconforme huurprijs in gerenoveerde toestand? Zo nee, waarom is dan een lager bedrag overeengekomen?'' vraagt Idema zich af. Bovendien maakt de CU zich zorgen over de mogelijkheid dat de huurder failliet kan gaan en of dan het geld nog wel te incasseren is.

Idema vindt dat ondernemers die ondersteuning nodig hebben terecht kunnen bij het Bureau Inkomensvoorziening Ondernemers Gelderse Vallei (Bureau IOGV) in Barneveld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie