'Klimaatbomen' werpen eerste vruchten af

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - In bibliotheek ’t Laag en de Bennekomse kerken en scholen staan sinds 20 mei zogenoemde klimaatbomen opgesteld, die geplaatst zijn door lokale kerkelijke werkgroepen. Bennekommers kunnen blaadjes in deze bomen hangen waarop zij beschrijven wat zij doen om CO2 te besparen. In de eerste maand van de actie is er volgens de actievoerders meer dan vier ton CO2 bespaard.

De plaatselijke werkgroep ‘Kerk, Milieu en Samenleving’ en de lokale afdeling van ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking) hopen dat de Bennekommers elkaar door dit project enthousiast maken om met z'n allen de Bennekomse CO2 uitstoot terug te dringen, zodat Bennekom een aandeel levert in de beperking van het broeikaseffect. ,,Veel schade aan natuur en milieu en veel menselijke ellende kan zo voorkomen worden, niet alleen in Nederland, maar vooral ook in arme landen, waar men weinig mogelijkheden heeft om de gevolgen van klimaatopwarming op te vangen'', aldus Christa Heijting.

De eerste resultaten van het project zijn binnen. Er zijn 36 acties gemeld, die tezamen leiden tot een vermindering van de CO2 uitstoot met ruim 4000 kg per maand. De gemelde acties zijn heel divers en variëren van het gebruik van de trein in plaats van de auto tot het plaatsen van een batterij zonnepanelen op het dak.

Vegetarisch

Er zijn ook minder voor de hand liggende acties gemeld, die toch aardig wat CO2 bespaarden. Zo zijn twee Bennekommers vegetarisch gaan eten (besparing 20 kg CO2 per maand), en koopt een Bennekomse alleen nog biologische groenten van lokale oorsprong (besparing 54 kg CO2 per maand). Iedereen van jong tot oud kan meedoen. Leerlingen van de Wilhelminaschool hangen thuis de was aan de lijn in plaats van de droger te gebruiken (18 kg CO2 per maand bespaard), of laten zich niet meer met de auto naar school brengen, maar gaan per fiets (15 kg CO2).

Natuurlijk zijn er veel meer Bennekommers die hun best doen om CO2 te sparen dan de 36 inwoners die nu hun acties gemeld hebben. Dat blijkt volgens Heijting uit de verkoop van spaarlampen en het aantal huizen dat nu al een zonneboiler heeft. De kerkelijke werkgroepen hopen dat de Bennekommers hun bescheidenheid afwerpen en al hun acties om CO2 te sparen aan de klimaatboom hangen. ,,Zo brengen ze hun dorpsgenoten op goede ideeën, en stimuleren ze elkaar om gezamenlijk het klimaatprobleem aan te pakken.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie