Vakbond bang voor banenverlies bij RVS van ING (update)

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Van de ruim 7000 banen bij ING zullen er in drie jaar tijd circa 800 vervallen. ING verwacht dit verlies grotendeels op te vangen met natuurlijk verloop, maar vakbond De Unie is huiverig voor de personele consequenties. Bankverzekeraar ING haalt immers een streep door haar aloude verzekeringsmerk RVS, waarvan het hoofdkantoor in Ede aan de Loevestein 33 is gevestigd.

Deze pijnlijke ingreep doet de bank om haar verzekeringsactiviteiten in Nederland te bundelen. Wat dit voor het personeel in Ede gaat betekenen, is nog niet exact duidelijk. Ede zal in elk geval wel een van de locaties worden voor de activiteiten van Nationale Nederlanden, ook onderdeel van ING.

In de toekomst gaat ING het aantal locaties verminderen. De overige locaties moeten nog bepaald worden. De Unie wil ook snel duidelijkheid over het locatiebeleid van de toekomstige organisatie.

Op dit moment zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden over de aangekondigde reorganisatie. De Unie heeft ING verzocht afspraken te maken over de opvang van de sociale consequenties. Het huidige Sociaal Plan loopt nog door tot eind dit jaar en is gebaseerd op de oude Kantonrechtermaatstaf. Het uitgangspunt van De Unie is dat alle medewerkers die te maken krijgen met de gevolgen van deze reorganisatie, in ieder geval gelijk behandeld zullen gaan worden.

Paraplu

In de loop van 2011 zal het oeroude verzekeringsmerk, met als beeldmerk een echtpaar met een hond onder een paraplu niet meer bestaan. Nationale-Nederlanden wordt hét merk waarmee ING de boer opgaat.

ING kondigt op haar site aan dat de nu apart opererende onderdelen Nationale-Nederlanden, RVS en ING Verzekeren Retail (voorheen Postbank Verzekeren) worden gebundeld in één ,,klantgerichte organisatie'' onder het merk Nationale-Nederlanden, dat ,,een nieuwe impuls zal krijgen''. De beslissing moet gezien worden in lijn met ING's 'back to basics'-strategie om het bedrijf eenvoudiger te maken, de kosten te verlagen en de klantgerichtheid te verbeteren. Het nieuwe verzekeringsbedrijf krijgt aparte bedrijfsonderdelen gericht op particulieren, het midden- en kleinbedrijf en grote bedrijven.

Victoria Vesta

De historie van RVS gaat volgens de website van het bedrijf terug tot 1838. Theo Wijlacker richtte toen in Rotterdam een fonds op dat zorg droeg voor een fatsoenlijke begrafenis voor degenen die zich er bij aansloten. Het Begrafenisfonds 'Tot aller welzijn' breidde alras uit. Zestig jaar na de oprichting ging het verder onder de naam RVS, die staat voor Rotterdamse Verzekering Sociëteiten.

In 1984 kwam RVS onder de hoede van verzekeringsbedrijf Nationale-Nederlanden, dat later met NMB/Postbank fuseerde tot ING. Voor RVS volgde daarna nog een fusie met een andere historische verzekeraar: Victoria Vesta. Het hoofdkantoor kwam daarna te staan in Ede.

ING heeft ervaring met het schrappen van bekende consumentenmerken. Het concern nam eerder dit jaar afscheid van Postbank, waar miljoenen mensen bankieren. De meeste Postbank-klanten beschikken nu over een oranje ING-pas.

ING stelt nu dat Nationale-Nederlanden een sterker merk is dan RVS. Bovendien straalt het qua naam een echt Nederlands merk uit, met een grote naamsbekendheid. Onder het grotere Nationale-Nederlanden vallen straks ruim vijf miljoen particuliere en 300.000 zakelijke klanten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie