Nieuw bedrijf ‘Met de Wind mee’ (+ video)

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Passie voor ballonvaren, met zijn tweetjes of met zijn drieën een ballonvaartje maken. Dat is prachtig, dat is met romantiek ballon varen”, aldus Erwin van Dam, ballonvaarder van het bedrijf ‘Met de Wind mee’. Dit bedrijf is het enige in de gemeente Ede en heeft een jonge geschiedenis. Sinds 2007 is Erwin van Dam samen met zijn crew bezig het bedrijf van de grond te krijgen. De luchtvaarder focust zich op exclusieve vaartjes voor maximaal zes personen.

Ballonvaart exclusief in Ede van de grond

door Gerwin Peelen

Ede Stad maakte een proefvluchtje en vaarde vanuit Otterlo over de Edese gemeente om in Maurik, aan de andere kant van de Rijn, weer veilig aan de grond te komen. De Edese bossen werden vanaf boven bekeken en het terrein van de voormalige Enka blijkt erg groot te zijn. Terwijl de gezagsvoeder, zoals sommige zich traditioneel noemen, er wat gas bij puft, is het genieten van de serene rust. Enkel wat honden reageren blaffend op het waakvlammetje in de ballon.

Erwin vertelt glimlachend over zijn sport: ,,Dat is het zeker, tenminste met een kleine ballon. Je bent met van alles en nog wat bezig. Je moet je coördineren en het is hard werken.” Op grote ballonen heeft Van Dam het niet zo. ,,Ik vind dat te massaal. Het mooie aan een kleine ballon is dat je contact hebt met de mensen die in de ballon zitten. Je maakt een praatje en het is gezellig, een grote ballon heeft voor mij geen romantiek. Daar heb je het idee dat je in een bus stapt”, licht de piloot toe.

Het weer, een belangrijke bondgenoot, zit vanavond mee en de natuur lacht ons toe vanaf de grond. De wijk Kernhem ligt onder ons, en Ede is op zo’n tweehonderd meter herkenbaar. De oude kerk en andere blikvangers worden achter elkaar herkend en de contouren van Ede zijn zichtbaar. Voor Erwin van Dam is het overigens geen last om te varen en hij geniet er zelf dan ook met volle tuigen van. ,,Het mooie van varen is dat je honderd keer op de zelfde plek kunt beginnen, maar altijd ergens anders uitkomt. Dat maakt het voor mij elke keer mooi”, geniet Van Dam van zijn hobby. Want het zijn hobbyisten en ze hoeven er niet van te leven. ,,Als wij honderd klanten in een jaar hebben is het veel, wij zijn maar klein.”

Reclame

De luchtballon is niet van hem zelf maar van zijn vroegere instructeur. ,,Een ballon is vrij duur, de droom is wel om een eigen ballon te hebben. We zijn druk bezig, een sponsor is welkom. Het is eigenlijk geweldige reclame. Je betaalt één keer een groot bedrag, maar dan heb je wel acht tot tien jaar jouw naam in de lucht hangen”, legt Van Dam uit.

De daling is inmiddels ingezet, het uur is om gevlogen en de grond komt steeds dichterbij om met een zacht klapje de onderkant van de mand te begroeten. Het crewteam heeft inmiddels ook de weg naar Maurik gevonden en is al gearriveerd. Na het contact met de eigenaar wordt er snel ingepakt om daarna het traditionele glas te heffen op een geslaagde avond. Gekroond tot Baron van Otterlo tot Maurik en met een certificaat in de hand weer op weg naar huis, met het hoofd nog in de wolken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie