Ede lijkt weer voor de LOE te gaan kiezen

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het wordt niets tussen ‘Stemmie en Loetje’ zoals Leon Meijer (ChristenUnie) het dinsdag zo mooi zei. Het is niet gelukt om de Stichting Ede Media (STEM) en de Stichting Lokale Omroep Ede (LOE) tot elkaar te brengen. Ede lijkt door te gaan met de LOE. Iets wat de gemeenteraad donderdagavond waarschijnlijk zal beklinken.

De poging om de twee Edese omroepen op één lijn te brengen, bleek een radio te ver. Wethouder Evert van Milligen had die opdracht gekregen van de gemeenteraad. Na een eerste gesprek met STEM en daarna met de LOE had Van Milligen alle vertrouwen in een goede afloop, zo zei hij dinsdagavond in de commissie Maatschappelijke Zaken. ,,Een week later kwam STEM terug op wat wij overeen waren gekomen.”

Vol goede moed en met veel inzet zijn we aan die gesprekken begonnen, zei Rien Janssens als inspreker en adviseur Mediazaken namens STEM. ,,Op voorstel van de wethouder is er een basis idee uitgewerkt, dat een zeer reële kans had om een stevige en stabiele organisatie te worden.” Het mocht echter niet zo zijn. Onderling is er niet tussen de partijen gesproken. In onze ogen was dit overleg geen mediaton.”

Astrid Wagenaar (PvdA) zei voor vernieuwing te zijn. Zonder het te zeggen sprak ze naar het leek een voorkeur uit voor STEM. Beatrijs van Winsum (CDA) bleek een voorstander voor de LOE te zijn. ,,Zij zijn pluriform en zijn met een fijnmazig netwerk geworteld in de Edese samenleving.” Marcèl van Dalen (D66) vond dat het gemeentebestuur de LOE in het zadel wilde helpen. De gemeente had er volgens hem ook een rol in gehad door oud-wethouder Gijp van Soest in beeld te brengen als interim-voorzitter van de LOE.

Pleidooi

Verschillende commissieleden deden een pleidooi om de zendmachtiging niet voor jaren dicht te timmeren. Zij willen dat er een aparte stichting in het leven wordt geroepen, die de apparatuur beheerd. Zou de STEM namelijk de zendmachtiging krijgen, zou de apparatuur, die nu nog van de LOE is, vijf jaar in de kast liggen te rotten. Via het verstrekken van de subsidie is het volgens die commissieleden mogelijk om de apparatuur veilig te stellen.

Ook werd erop gewezen dat de LOE geen stageopdrachten heeft. En evenmin vrijwilligers voor de televisietak. Het contract met het commerciële bedrijf, dat nu de tv-uitzendingen verzorgt zou verbroken moeten worden. Namens STEM vroeg Rien Janssens aan de raad geen voorkeur uit te spreken in het advies aan het Commissariaat voor de Media. ,,Dan kan het commissariaat zelf over de aanvragen beoordelen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie