Geen zekerheid over financiën Cultura

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

De opmerkingen van Louppen werden door velen na afloop van de commissie Maatschappelijke Zaken (MZ) als hooghartig bestempeld. Het dossier Cultura zal naar het lijkt nog wel een tijdje voor veel hoofdpijn zorgen. Wat Louppen zei had veel weg van een dreiging. Iedere Edenaar weet dat als je een inkomen van 2.500 euro per maand hebt, dat je problemen krijgt als je iedere maand 3.500 euro uitgeeft. Dat kwartje lijkt bij Cultura nog niet te zijn gevallen. Daar lijkt men andere maatstaven te hanteren.

Kwartje lijkt nog niet gevallen te zijn bij Cultura EDE - De eindconclusies van het rapport ‘Kunst en Vliegwerk’ van de Rekenkamercommissie over Stichting Cultura lijken nog niet te zijn geland bij Marian Louppen, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Cultura. Harm van de Meij van de commissie sprak over een verscherping van het financieel toezicht van Cultura. Louppen ,,Of je haalt de doelstelling, of de subsidie moet worden aangepast. Gemeente als je niets aan de subsidie doet, houdt het een keer op.”

door Jan de Boer

Voor de rekenkamercommissie is het zo klaar als een klontje. ,,Er bestaat geen zekerheid dat de financiële positie van Cultura voor de komende jaren een solide en standvastig evenwicht gaat vertonen,” zo zei Van der Meij namens de commissie, die van de gemeenteraad het verzoek kreeg de financiën van Cultura in toekomst perspectief te beoordelen. ,,Daarover zijn we zeer kritisch.”

In de ogen van de rekenkamercommissie, zo zei Van der Meij, is het een feit dat Cultura met niet valide acties de jaarrekeningen sluitend heeft gemaakt en het eigen vermogen ogenschijnlijk heeft verbeterd. Geeske Telgen (CDA) verklaarde dat de begroting van Cultura in het vervolg sluitend moet zijn. Zij kondigde ook een motie aan, die donderdag in de gemeenteraad wordt behandeld. ,,Daarin komt iets te staan over de onafhankelijkheid tussen de Raad van Toezicht en de directie. De Raad moet als echte onafhankelijke toezichthouder opereren.”

Ook moet er volgens Telgen de verplichting komen dat leden van de Raad van Toezicht op bindende voordracht door het college van b en w of de gemeenteraad worden benoemd. Jan de Kluijver (ChristenUnie) vond ook dat Cultura de plicht heeft om een goede, sluitende begroting te hebben. ,,Wel hebben we nog altijd vertrouwen in de toekomst.” Iets wat bij GroenLinks/PE een stuk minder lijkt te zijn.

Net als D66 wil ook GroenLinks/PE dat de conclusie van het rapport van de rekenkamercommissie niet over de verkiezingen van maart 2010 worden getild. ,,Dat wordt voor 1 januari 2010 behandeld,” zegde wethouder Evert van Milligen toe. Volgens Han Kiezenbrink (VVD) is de continuïteit van Cultura verzekerd. Jet Verhoeff (GemeenteBelangen) pleitte voor meer toezicht vanuit de gemeente op Cultura. Van Milligen heeft nog alle vertrouwen in Cultura. ,,De zaken zijn nu op orde.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie