Ook in Ede vraagtekens bij declaraties

15 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Het zijn maar peanuts, maar toch. Zo declareren de collegeleden een verschillend aantal kilometers om in een en dezelfde plaats te komen. En is het opvallend dat een aantal wethouders declareren voor een bezoek aan een vergadering van hun eigen fractie. Iets wat je ook gewoon een partijgelegenheid kunt noemen. En in feite niets te maken hebben met het ambt van wethouder.

‘Het zijn maar peanuts, maar klopt het wel?’ EDE - Een declaratie à la het zonnebrilletje van minister Wouter Bos levert een onderzoekje naar het declaratiegedrag van het Edese college van burgemeester en wethouders niet op. Al eerder gaf Ede de gegevens aan RTL Nieuws, dat het declaratiegedrag van alle gemeentebesturen in Nederland onderzocht. Maar ook in Ede worden bedragen gedeclareerd waar je vraagtekens bij kunt zetten.

door Jan de Boer

RTL Nieuws had de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) achter de hand voor het geval gemeenten de gegevens niet wilden geven. Ook brachten gemeenten de commerciële zender een fiks bedrag in rekening om aan die gegevens te komen. In Ede zijn ze niet zo flauw. Daar worden zoals het hoort de gegevens gewoon verstrekt. En werden er evenmin kosten in rekening gebracht. Evenmin aan Ede Stad.

Overigens is in het Rechtspositiebesluit burgemeesters en de regeling rechtspositie wethouders vastgelegd waar zij naast hun inkomen recht op hebben. Regel is dat uitsluitend bestuurlijke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Dan gaat het om functionele kosten die noodzakelijk zijn om het politieke ambt te kunnen vervullen. Als met de uitgave geen enkel overheidsbelang is gediend, moeten de burgemeester en de wethouders de kosten voor eigen rekening nemen.

Als burgemeester Cees van der Knaap de versnapering die hij nuttigde met de Gelderse gedeputeerde Theo Peters in Golden Tulip in Arnhem-Velp declareert, is dat volgens de regels. Vragen die het onderonsje oproept over wie van de twee nu jonge jenever drinkt en wie aan oude jenever de voorkeur geeft en of het tweetal daar gezien het drankgebruik met chauffeur was, zijn leuk, maar hebben niets van doen met een verkeerd declaratiegedrag.

Ook een bezoek van wethouder Simon van de Pol aan Puerto Rico naar een congres valt onder de regels. De kosten van het meegaan van de partner van Van de Pol werden door de man van de PvdA keurig terug betaald, zo blijkt uit de door de gemeente Ede verstrekte gegevens. Ook de kosten van het langer verblijf van het tweetal werd niet op het ‘Edese bordje’ gelegd.

Of je als wethouder de kilometers kunt declareren als je op bezoek gaat naar een ziek raadslid (wethouder Roel Kremers deed dit na een bezoek aan het Otterlose raadslid Jennie van Santen) lijkt discutabel. Gemeentesecretaris Jitze Miedema tekende voor akkoord. Dat deed hij ook bij dezelfde Kremers, Wilke Dekker, oud-wethouder Frank van Zuilen en Simon van de Pol voor overleg met hun eigen partij. Of dat juist is? Volgens Miedema wel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie