Toezicht op Cultura moet onafhankelijk zijn

15 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur moet stringent toezicht houden op Cultura, waarbij een niet-sluitende begroting ,,onacceptabel is''. Die boodschap gaf de gemeenteraad het college expliciet donderdagavond mee. Bovendien moet de verhouding 'artistiek en zakelijk' in balans zijn en dient de Raad van Toezicht (RvT) onafhankelijk van de directie te opereren.

Dit zijn de belangrijkste punten die zes fracties in een motie aangenomen zagen, naar aanleiding van de eveneens omarmde aanbevelingen van een onderzoek van de rekenkamercommissie. Alleen de SGP kon zich hierin niet vinden, vanwege de passage dat Cultura een 'belangrijke voorziening is met publieke doelstellingen en daarom structurele subsidie moet ontvangen'.

,,De taak van de RvT is onvoldoende strak ingevuld. De begroting is taakstellend. De kern van het probleem zit hem in vijf á zes miljoen euro aan gemeenschapsgeld. Wij moeten erop toezien dat dit goed gaat. De RvT heeft echter een andere taakopvatting dan wij. Zij vindt de begroting niet leidend, wij wel. We moeten dichter op alle gesubsidieerde instellingen zitten'', verklaarde Geeske Telgen (CDA).

Wanneer de jaarrekening niet overeenstemt met de begroting, als er minder prestaties worden geleverd, betekent dat: minder geld. Ook de ,,verwevenheid'' van de RvT met de directeur Ko Oosterwijk vindt het raadslid, net als het meerendeel van de raad ,,teveel''.

Deze week nog had Marian Louppen, voorzitter van de RvT, in de commissievergadering Maatschappelijke Zaken de leden in de ogen van Marcel van Dalen ,,belerend'' toegesproken. ,,Dat vind ik een brevet van onvermogen'', aldus de D66'er, die vindt dat de toezichthouders op moeten stappen.

Te vaak over geld

Ook de PvdA was kritisch over de financiële gang van zaken binnen Cultura, terwijl Maarten-Jan Kettmann wel benadrukte dat hij het erg jammer vindt dat nauwelijks centraal staat wat de culturele missie voor de organisatie moet zijn. ,,Het gaat te weinig over de inhoud en te vaak over geld. Cultura heeft op bijna alle onderdelen honderd procent of meer van de prestaties gehaald'', aldus Kettmann. Wel erkende de socialist dat er een strakke budgetsubsidie nodig is en dat de gemeente beter toezicht moet houden, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.

Wethouder Evert van Milligen zei geen problemen te hebben met de motie. Ondanks het kritische rapport van de rekenkamercommissie vindt hij dat Cultura er financieel ,,beter voor staat dan ooit''.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie