Lokale Omroep Ede mag blijven

15 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Lokale Omroep Ede (LOE) kreeg donderdagavond definitief groen licht van de gemeenteraad. Dit betekent dat de Stichting Ede Media (STEM) buitenspel staat, want bemiddeling voor onderlinge samenwerking of fusie bleek een doodlopende weg. Op de SGP, D66 en Van Os na, gingen alle fracties voor de LOE.

,,De LOE is geworteld in de samenleving en heeft al lange tijd een netwerk, al hopen we toch nog dat er de komende tijd samenwerking met de STEM mogelijk is'', zo verwoordde Beatrijs van Winsum van het CDA het.

De VVD ging vooral voor garantie van de continuïteit, terwijl de CU, bij monde van Jan de Kluijver, ,,gemengde gevoelens'' heeft, omdat de samenwerking niet van de grond was gekomen.

Frans van Os (met zijn eenmans-fractie) vindt het maar een vreemde zaak dat voor de LOE is gekozen, een organisatie die in zijn ogen al ,,vele jaren rollebollend over straat gaat''. Van Os: ,,Zij moeten eerst orde op zaken stellen.'' Ook Marcel van Dalen (D66) benadrukte de ,,jarenlange ruzies'' bij de LOE.

Karakters

Astrid Wagenaar van de PvdA liet weten dat ze het jammer vindt dat de gemeenteraad het niet aandurft om in zee te gaan met de STEM, die verfrissende ideeën zou hebben. ,,Ze kunnen frequenter, actueler werken en zijn met internet bezig. Bovendien is de LOE in zee gegaan met een commercieel tv-bedrijf... En dat samenwerking tussen LOE en STEM vast is gelopen op 'onverenigbare karakters' vind ik onbegrijpelijk.'' Toen het puntje bij het paaltje kwam, ging de PvdA toch mee met de meerderheid van de raad, ,,in de hoop dat de LOE alle talenten en ideeën binnen zal halen''. Dit ontlokte Van Dalen de reactie: ,,U kiest voor behoud.''

Wethouder Evert van Milligen zei dat hij zijn uiterste best had gedaan om samenwerking te realiseren, maar dat de personen in kwestie niet door één deur kunnen. Interim-voorzitter Gijp van Soest zou door de LOE zelf gekozen zijn, iets waar D66 over was gevallen als zou dit ,,vooringenomen, ouderwetse bemoeienis'' door het gemeentebestuur zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie