Asbestverwijdering Oude Kerk extra kostenpost

22 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Er moet asbest verwijderd worden dat onder de oude vloerverwarming is aangetroffen van de Oude Kerk aan de Grotestraat. Gisteren is een bedrijf hier mee begonnen en geschat wordt dat dit werk vier weken gaat duren. De Hervormde Gemeente vernieuwt de vloerverwarming uit het jaar 1965, een klus die in totaal vier á vijf maanden in beslag neemt.

,,Het gebruik van asbest in de jaren zestig was heel gewoon'', licht koster D. van Holland toe. ,,Denk maar aan die kachels met die ruitjes. Deze stroken liggen onder de leidingen die nodig vervangen moeten worden.''

Het kerkgebouw is nu hermetisch afgesloten en ook is er plastic gebruikt zodat het asbest niet de gehele kerk zal bevuilen. Metingen moeten straks uitsluitsel geven of dit ook afdoende is gelukt. Zo niet, dan moet na verwijdering de gehele kerk schoongemaakt worden.

De verwijdering van het asbest bezorgt de kerkelijke gemeente een extra kostenpost van 50.000 euro, terwijl de totale aanpak vooralsnog geschat wordt op 300.000 euro. ,,Dit is een tegenvaller en je weet niet wat je nog tegenkomt.''

Tot maandag is vanaf begin juli gewerkt om de vloer te verwijderen en zijn er voorbereidende werkzaamheden verricht, zonder dat er een hand werd uitgestoken naar het asbestmateriaal. Nu gaat een specialistisch bedrijf aan de slag om het kankerverwekkende product te verwijderen.

De leden van de kerk houden hun diensten de komende weken tijdelijk in de Bethelkerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie