Dorpsstraat Otterlo als voorbereiding op EK skeeleren

22 juli 2009 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat bewijst Otterlo elk jaar met de traditionele skeelerronde. Een niet te remmen organisatie, een trouwe groep sponsors en een enthousiast publiek zorgt al 23 jaar voor een groots skeelerfestijn in de Dorpsstraat en Sportlaan. De ronde bevindt zich inmiddels al jaren in de eredivisie van de skeelersport in Nederland.

door Sander van Snippenberg

De skeelerwedstrijd in Otterlo maakt onderdeel uit van de Univé World on Wheels competitie. Deze topcompetitie beleefde in april in Domburg zijn eerste aflevering. In veertien wedstrijden, onder meer in Oldebroek, Almere, Utrecht en Staphorst, strijdt de skeelertop van Nederland om het kampioenschap.

Otterlo is de elfde wedstrijd in de World on Wheels competitie. In de tussenstand heeft Crispijn Ariëns uit Heerenveen inmiddels een ruime voorsprong genomen. Pascal Briand uit het Franse Nantes en Bart Swings uit Herent (België) completeren de topdrie in de tussenstand. Andere toppers in de stand zijn onder anderen Sjoerd Huisman (al eens winnaar in Otterlo en ook zaterdag weer van de partij), Gary Hekman en Ingmar Berga.

Na ‘Otterlo’ volgen nog drie wedstrijden in de World on Wheels competitie, in Sneek, Twello en Rijssen. Maar de meeste toppers kijken nog niet zo ver. Zij bereiden zich voor op het EK Skeeleren. Dat wordt van 30 juli tot en met 8 augustus gehouden in Zandvoorde en Oostende in België. Er wordt gestreden op de piste, op de weg en op de marathon.

Sjoerd Huisman

Eén van de grote kanshebbers in België is Sjoerd Huisman. De voormalig winnaar van Otterlo (2007) ziet veel kansen voor de Nederlandse afvaardiging. ,,Het geeft geen extra druk of er wel of geen medailles gehaald gaan worden, want dat gaat wel gebeuren”, zegt Huisman op de website van de Skatebond Nederland. ,,Het is alleen de vraag welke kleur het wordt. De concurrentie komt vooral uit Frankrijk en Italië en de Belgen hebben op alle afstanden kanshebbers voor de titel. Maar de afstanden waar het voor Nederland moet gebeuren zijn normaal gesproken de afvalwedstrijden, aflossingskoersen en de marathon.”

Maar dat is dus ‘pas’ volgende week. Eerst strijkt het peloton nog neer in Otterlo. Hier rijden overigens niet alleen de A-rijders. Ook de dames, B-rijders en C-rijders komen aan de start op de Sportlaan. En verder wordt er nog een Mini Elfstedentocht gehouden met medewerking van Dick Nap (om 17.15 uur), en zijn er twee wedstrijden om de gouden Luctra skeeler. Hierin strijden Marja Vis en Annette Gerritsen in één ronde om de gouden Luctra skeeler. En bij de mannen nemen Jan Bos en Mark Tuitert het tegen elkaar op.

De aanwezigheid van deze personen geeft aan dat de wedstrijd in Otterlo tot de top gerekend mag worden. Niet voor niets slaagt de organisatie er elk jaar weer in om grote namen naar de Veluwe te halen. Het evenement staat als een huis en bevindt zich terecht in de eredivisie van de Nederlandse skeelersport.

* Kijk zondag op www.edestad.nl voor een verslag met foto’s en een filmpje van de skeelerronde van Otterlo.

Bij de foto: Sjoerd Huisman won in 2007 op het Otterlose asfalt. Ook komende zaterdag is hij één van de favorieten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie