Grote zendingsdrang De Deur

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Waar voorheen een dansschool zat, beleeft nu De Deur al heel wat jaren het geloof. Eenmaal over de drempel word ik vriendelijk begroet. Voordat ik goed en wel plaats kan nemen op de achterste rij van het kleine zaaltje, heeft pastor Chris Entong me al de hand gedrukt. Even later biedt een mevrouw mij hartelijk een kopje koffie aan.

Over de drempel bij Evangelie Gemeente EDE - Een filmvertoning met als thema het bestaan van God. Moet kunnen. Onder de naam Christelijk Media Centrum Ede vertoont Evangelie Gemeente De Deur aan de Zanderijweg 20 regelmatig gratis films of is er toneel en live-muziek. Er zijn echter kritische signalen over deze ‘kerk’. Aan dit adres zou sprake zijn van ‘hersenspoeling’ en ‘sektarisme’. Een kijkje op een warme zaterdagavond.

door Freek Wolff

De rijen zijn redelijk gevuld. Een man bestijgt het podium en maakt kenbaar dat ik me wel degelijk binnen de muren van een kerk bevindt en dus worden er enkele vrolijke liederen gezongen. Handen gaan de lucht in, ook van een zeer jong meisje pal voor mij. Er wordt gebeden en geklapt ,,om God de eer te geven’’.

Dan volgt de vertoning van ‘The theory of everything’, waarin een wetenschapper het bestaan van God probeert te bewijzen, wat hem natuurlijk niet lukt. Bovendien is er plaats voor levensecht drama. De boodschap ligt er duimendik bovenop, maar er wordt goed geacteerd en van Amerikaanse kitsch is nauwelijks sprake.

Na ‘The end’ is de avond niet voorbij, want meteen grijpt de zelfde man de microfoon en vraagt hij iedereen de ogen te sluiten en het hoofd te buigen om met hem in gebed te gaan. De man doet een oproep om een keuze te maken, om te gaan geloven in Jezus Christus door een hand op te steken. Als niemand dat doet, probeert hij het nog een keer. Weer spreekt hij enkele woorden over een persoonlijke relatie met God. Als de derde poging weer geen respons oplevert, sluit hij af met een lied.

Daarna wordt er nagesproken en wat gedronken. Ik bekijk de wereldkaart die aan de wand hangt, met de vele locaties waar De Deur kerken heeft. In Nederland zijn dat er ongeveer veertig, terwijl ze allemaal onderdeel uitmaken van Christian Fellowship Ministries, een samenwerkingsverband van 1590 kerken wereldwijd.

Al snel spreekt de man die het woord voerde mij aan. Het blijkt Eddy Vos te zijn, opgegroeid in een ‘zwaar’ protestants nest, maar nu al meer dan tien jaar evangelisch bevlogen. ,,Ik ging met iemand mee naar De Deur en koos voor een persoonlijk geloof’’, zegt Vos. De Edenaar had de kritische noten richting De Deur op een website ook gezien. ,,Ja, er is veel verloop bij ons. Sommige mensen houden het niet vol om bij hun keuzes in het leven steeds het geloof te betrekken.’’

Het woord ‘overvallen’ met het gebed om die avond te kiezen voor Jezus vindt hij niet verkeerd. De evangelisatiedrang is blijkbaar bijzonder groot en legitimeert een minder subtiele manier van werken. Vos vraagt zich ook af hoe ik zelf denk over geloven. Bij De Deur gebeurt volgens hem niks vreemds. De volgende dag zijn er twee kerkdiensten. Ik ben van harte uitgenodigd...

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie