Bijsmaak

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Tsjernobyl, De Bijlmer, Jonestown, Winehouse, Enschede, Watergate, Van Gelder, World Trade Center, Icesave, Rost van Tonningen, Lockerbee, Festina, Simpson, World Online, De Punt en Lockheed.

Juist, bij het lezen van de meeste namen in dit rijtje zult u huiveren. Misschien wel bij allemaal. Opmerkelijk is dat er met deze namen op zichzelf eigenlijk niks mis is. Neutraal bezien gaat het hier om doodgewone plaatsen, locaties, organisaties en familienamen. Maar...op een of andere manier raakte de naam zwaar besmet, de eerstgenoemde zelfs letterlijk. En met die bijsmaak zullen de namen vermoedelijk altijd verbonden blijven.

Zo zullen sommige inwoners van de gemeente Ede meteen wrevelige associaties hebben bij de namen Veldhuizen, Koekoek, Cultura, Katja, Dikkenberg, Dekkers, Vika en Wormshoef. Op de laatste na zijn de meeste van deze bijsmaken echter ‘peanuts’ vergeleken met het mondiale rijtje.

De afgelopen week kunnen we hier lokaal voorzichtig enkele namen aan toevoegen, helaas. Kinzo is een bekende naam als het gaat om gereedschappen. Het architectonisch huzarenstukje langs de A30 kon echter niet voorkomen dat de zaak failliet ging. Sleutelen hielp niet meer.

Of neem De Deur. De kleine Evangelie Gemeente predikt liefde, maar sommigen beweren dat hier sprake is van hersenspoeling. Jammer van het imago, als blijkt dat hier alleen sprake is van overijverige zendingsdrang.

En wat dacht u van Oraniënburg? Bewoners vernoemden hun appartementencomplex naar de burcht van Louïse Henriëtte. Bij anderen doet het meteen denken aan een berucht concentratiekamp.

Ach, laten we maar genieten van lokale namen als Polar Bears, Passiflorahoeve, Remeker, Hoekelum, Heideweek en Cinemec. Die smaken doorgaans zoet.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie