Hoorzitting: ,,Het begon met ‘Stairway to heaven"

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Toen Sander Janssen als jongetje van twaalf jaar het nummer ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin hoorde, was hij meteen verkocht. Overigens opvallend bij Sander is, dat hij de ‘muziektik’ niet via vader Joop en moeder Hetty opliep. ,,Dat nummer vond ik zo groots, dat ik mij daar wat meer in ging verdiepen. Waar ik het nummer voor het eerst hoorde, weet ik niet meer. Wat er zo mooi aan is? Alles wat mooi is aan muziek, zit daar in. Er is een rustig akoestische intro. De sound gaat van zacht naar hard. De drums en de bas gaan voluit. En dan komt de solo, die - zoals ze zeggen - tot de beste solo’s ooit behoort.” Intussen kan Sander zelf ook markante passages van het nummer spelen op zijn gitaar.

EDE - De passie van Sander Janssen is muziek. En dan ook nog muziek die niet bepaald gebruikelijk is voor een jongen van achttien jaar. De kamer van Sander is helemaal ingericht op de rockstijl. Zijn zitbank is zo neergezet dat hij van daaruit goed naar muziek kan luisteren. En ook om naar een muziek-dvd te kunnen kijken en luisteren. Sander heeft veel cd’s van Led Zeppelin, Eric Clapton, ACDC en Black Sabbath. Ook wel muziek van nieuwe groepen als Sleepy Sun en De Wolff. ,,Muziek die ook wel iets weg heeft van Led Zeppelin”, vindt hij. door Jan de Boer

Voor die tijd had de muziekfreak zich al verdiept in de muziek van Jimi Hendrix. ,,Purple Haze en Voodoo Chile vind ik fantastische nummers van hem.” De zoektocht bracht Sander daarna bij Cream, één van de groepen met wie Eric Clapton ooit furore maakte. ,,Die muziek was voor mij eigenlijk het begin. Daarna interesseerde ik mij meer in Eric Clapton zelf en in de blues. Via Led Zeppelin kwam ik ook in de hardrock terecht. Later kreeg ik interesse in ACDC en Nirvana als ook Black Sabbath met Ozzy Osbourne.”

En zo kwam Sander weer in aanraking met Metallica en Megadeth. ,,Sinds Led Zeppelin heb ik allemaal bands ontdekt. Nu ben ik bezig met het ontdekken van de muziek van Neil Young.” Dat ‘ontdekken’ doet hij door te zoeken in tijdschriften en te speuren op internet. ,,Veel oude bands ontdek ik op die manier, net als nieuwe bands als bijvoorbeeld Fiction Plane, de groep van de zoon van Sting. Eigenlijk is het een klein bandje. Ze hebben nog maar één album gemaakt, maar die is hartstikke goed.”

Eric Clapton

Muziekstijlen als hiphop, trance en rap vindt Sander Janssen maar niets. ,,Dat is eigenlijk veel te simpel. Bands als Led Zeppelin of een andere rockband uit die tijd maakten unieke muziek. Ze hebben allemaal iets speciaals, hun eigen ding. Ze hebben talent en componeerden zo veel nummers. Ze staken er veel tijd in. Dat is niet te vergelijken met iemand als bijvoorbeeld DJ Tiësto, die achter een draaitafel staat. Dat kan ik geen artiest noemen.”

,,Van Eric Clapton is Old Love mijn favoriet, niet zo’n bekend nummer van hem. Ik heb ook alle live-dvd’s van Clapton. Die song heeft hij in verschillende versies gespeeld. Old Love heb ik akoestisch gehoord, maar ook elektrisch. Elke versie is totaal anders. Het nummer is zó mooi. Het maakt niet uit hoe Clapton het doet, maar hij doet het perfect. Er zit heel veel emotie in, maar ook een hele mooie solo en een rustig deel. Toch heeft het een rocky gevoel.”

Als het aan Sander ligt, heeft hij alleen maar ‘originele’ cd’s. ,,Ik wil het gewoon in mijn handen hebben. Het voornaamste is voor mij de kwaliteit. Naar muziek luisteren op de computer vind ik niet fijn. Dan heb je van die kleine boxjes. Ik heb een set. Als ik dan op mijn bank zit, klinkt het geweldig. Ik heb er wel eens een IPod of een Usb-stick met mp3 formaat op aangesloten. Dan hoor je de basgitaar niet goed, of de hoge of de lage tonen zijn er uit. Het is allemaal gecomprimeerd. Alles heb ik het liefst origineel. Dat is vanwege de kwaliteit, maar ook omdat het leuk is om als hobby te verzamelen. Ook heb ik veel boeken. Als voorbeeld is de autobiografie van Clapton superinteressant om te lezen. Daarin lees je allemaal dingen, die je nog niet wist. En dat ga je dan weer opzoeken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie