Enka-terrein in Ede te bezichtigen op Open Monumentendag

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Naast de samenwerking op het Enka-terrein is het sowieso gelukt om voor Open Monumentendag weer een aansprekend programma te maken. In Ede is er op die dag vanuit het Historisch Museum een wandelroute uitgezet. De route voert de deelnemers door een oud gedeelte van Ede-Centrum, in de omgeving van de Bospoort/Telefoonweg/Amsterdamseweg. Een aantal gemeentelijke monumenten zoals de Concordiamolen, Noorderkerk en Rose Cottage kan ook van binnen bekeken worden.

Thema Open Monumenten- dag ‘op de kaart’ EDE - Het thema van Open Monumentendag 2009 op zaterdag 12 september is: ‘Op de kaart’. Voor Kees Heitink de voorzitter van het Edese comité, waarin de historische verenigingen van Lunteren, Ede en Bennekom participeren (aangevuld met een flinke ondersteuning van de gemeente) is het zijn zesde Open Monumentendag. Hij vindt het een goede gelegenheid om het Enka-terrein opnieuw op de kaart te zetten. Iets wat het comité al lang wilde. En iets wat nu dan eindelijk werkelijkheid wordt.

door Jan de Boer

In het Edese museum wordt de wandeling ‘Op de kaart’ gezet. Ook is daar een expositie van oude ansichtkaarten te bezichtigen en foto’s van het gebied waar de wandeling is uitgezet. De route en de informatie over de verschillende panden is op 12 september gratis verkrijgbaar bij het Historisch Museum in Ede.

Verder is er in het museum informatie over de archeologische opgraving in de wijk Kernhem. Tijdens Open Monumentendag kan een kijkje worden genomen bij de archeologische opgraving in de jongste Edese woonwijk. Gedetailleerde overzichtsplattegronden en hoogte- en verspreidingskaarten vertellen over het ontstaan van deze zeldzame archeologische vindplaats. Uit de kaarten kan worden afgeleid welke bewoningsactiviteiten in Kernhem zo’n tienduizend jaar geleden plaatsvonden en hoe het omliggende landschap er toen uitzag. Alleen tijdens Open Monumentendag zullen er in Kernhem bewoners uit het stenen tijdperk rondlopen.

In het Museum Oud-Lunteren is er een unieke collectie van oude (land)kaarten, stafkaarten, ansichtkaarten, menukaarten en entreekaarten te bewonderen en alles wat nog meer op kaart kan staan. Vanuit het Lunterse museum begint een wandelroute onder leiding van een gids, waarbij opengestelde monumenten als de villa Rosmersholm, de smederij in de Achterstraat en de grote kerk te zien zijn.

In Bennekom is er speciale aandacht voor het voormalige landgoed Nergena. De feodale geschiedenis begon daar al voor het jaar 1000 en eindigde tegen het einde van de 18e eeuw. Rond 1815 werd het kasteel Nergena afgebroken, waarna hier een zelfbewuste boerenstand ontstond. Enkele monumentale boerderijen zijn de stille getuigen van deze periode. In het midden van de 20e eeuw maakte het Nergenase Bos plaats voor de agrarische proefvelden. Tijdens Open Monumentendag is er een fietsroute uitgezet door dit gebied. De route begint bij de St. Alexanderkerk in Bennekom. De deelnemers krijgen daar een routekaart met een beknopte beschrijving van de bezienswaardigheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie