Naam complex 'Oraniënburg' ligt gevoelig

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De naamgeving van het appartementencomplex aan de Louïse Henriëttelaan, dat onlangs tot 'Oraniënburg' werd gedoopt, ligt gevoelig. De vereniging van eigenaren zeggen dat zij hiermee verwijzen naar het slot (burcht) dat in deze Duitse stad, even ten noorden van Berijn werd gebouwd. Frederik Willem van Brandenburg liet dit voor zijn echtgenote Louise Henriëtte van Oranje-Nassau in Nederlandse stijl maken.

De naam kreeg een wrange bijsmaak omdat hier in 1933 een van de eerste concentratiekampen werd gebouwd; kamp Oraniënburg. Het kamp werd in 1934 opgeheven. In 1935 werd in de wijk Sachsenhausen (van Oraniënburg) een nieuw concentratiekamp gebouwd. Dit kamp is over de hele wereld bekend als Sachsenhausen. Dat is voor de bewoners van de appartementen in Ede de reden om niet te zwaar te tillen aan de naam Oraniënburg.

Anderen denken hier anders over, zoals G.W. van Driel uit Lunteren. ,,De zorgvuldigheid die ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen in onze maatschappij betamelijk is, werd door de publicatie in een krant met voeten getreden. Denk eens aan mensen die een concentratiekamp aan den lijve hebben ervaren, of familieleden, vrienden of kennissen hebben die zoiets hebben meegemaakt of niet hebben overleefd. Oraniënburg heeft inderdaad kort bestaan, maar het was wel de aanloop tot het nulpunt in onze beschaving'', aldus Van Driel.

De Lunteraan vervolgt: ,,Mijn grootvader heette (alleen) Gerrit. Hij zou ook niet blij geweest zijn (en velen met hem) als zijn initialen op kentekenplaten zouden verschijnen. En denk eens aan NSB of overige drieletterwoorden. Dat is wel iets anders, maar toch...''

u Wilt u reageren? Mail dan naar esreactie@bdu.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie