‘Ik heb altijd inspiratie genoeg’

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Schrijven is zijn lust en zijn leven. ,,Ik vind schrijven heerlijk om te doen”, zegt de Edenaar. Een dag niet schrijven, is voor hem een dag niet geleefd. Het hoofd van Knottnerus komt naar het lijkt nooit tot rust. Altijd is hij bezig met het bedenken van of het overdenken van verhalen. Als hij wakker is, borrelt er altijd wel een verhaal bij hem op. Vrouwlief Marijke, aan wie hij de bundel ‘Te pas en te onpas’ opdroeg, is inmiddels gewend met zijn ‘wakker worden’ gedrag.

Bundel ‘Te pas en te onpas’ van Knottnerus is uit EDE - De verhalenbundel ‘Te pas en te onpas’ van George. W. Knottnerus ligt in de boekhandel. De bundel is een verzameling van columns, die de Edenaar schreef voor allerlei bladen. ,,Elke week schrijf ik ook een column op www.nederlands.nl. Die columns gaan over de actualiteit, de laatste over mijn herinneringen aan de maanlanding. Ik heb altijd inspiratie genoeg.”

door Jan de Boer

Schrijven is voor Knottnerus ook een uitlaadklep. Zijn laptop of een stuk papier heeft hij daarom altijd bij de hand om de opborrelende verhalen het levenslicht te doen zien. ,,Het zijn verhalen van alle dag.” De natuur is ook iets wat de Edenaar bezig houdt. Aan het begin van dit jaar verscheen het boek ‘Veluwse wandelroutes’. ,,Ik ben gefascineerd door dieren. Nu ik tegenwoordig aan de rand van het dorp woon, kan ik urenlang naar allerlei vogels turen. Ik heb ook veel met honden, daar zit iets menselijks in.” Een groot voorbeeld voor George Knottnerus is de schrijver Simon Carmiggelt, die in dagblad Het Parool de zogenaamde ‘Kronkels’ schreef. In zijn bundel beschrijft Knottnerus een bezoek aan een herinneringsbankje van Carmiggelt en zijn echtgenote Tiny met het uitzicht op de IJssel in De Steeg. ,,Carmiggelt heb ik enorm hoog zitten. Eind zeventiger jaren heb ik nog met hem gecorrespondeerd. Hij is heel laagdrempelig, gewoon bereikbaar, hij had geen geheim nummer.”

Knottnerus vervolgt: ,,Iemand zei ‘je moet je verhalen naar Carmiggelt sturen’. Dat heb ik gedaan. En al na anderhalve week kreeg ik een brief van hem, waarin hij schreef dat hij mijn verhalen leuk vindt. In mijn verhalen kan ik inderdaad veel onvrede en veel ergernissen kwijt.” Boos maakt Knottnerus zich bijvoorbeeld over het rijgedrag van politieagenten. Iets waar niet alleen de Edenaar zich uitermate aan kan storen. Ook is hij boos over de belastingdienst of het reisgedrag op kosten van de burgers door leden van het Koninklijk Huis. ‘Mooie’ onderwerpen om een verhaal over te schrijven, zo vindt Knottnerus.

Ook staat in de bundel een verhaal over de lintjesregen. Wie van plan is Knottnerus voor een lintje voor te dragen, lijkt dat voor niets te doen. Het verhaal ‘mooie woorden’ zal veel mensen aanspreken. In dat verhaal adviseert de Edese schrijver iedereen om iemand al tijdens zijn leven in het zonnetje te zetten. Zo staat in ‘Te pas en te onpas’ een verhaal over de ‘Poellekerk’. Voor Edenaren wellicht geen bijzonder verhaal, maar wel voor mensen in andere delen van Nederland, die niets weten van een ‘zwartekousenkerk’.

De bundel is in de boekhandel te koop voor tien euro en kan worden besteld via www.gmuitgevers.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie