GGD Arnhem blijft alert op Mexicaanse Griep

12 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De mensen die wel worden getest zijn zwangere vrouwen in het derde kwartaal en patiënten die mogelijk in het ziekenhuis terecht komen. De meldingsplicht voor artsen geldt alleen nog maar voor patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen wegens Influenza A of die hieraan overleden zijn. Omdat de griep mild verloopt, niet ernstiger dan de normale griep, worden alleen risicogroepen behandeld met geneesmiddelen. Het gaat dan om zwangere vrouwen in het derde kwartaal, mensen die een oproep voor de jaarlijkse griepprik krijgen, kinderen jonger dan twee jaar en mensen met een ernstige immuunstoornis.

Ernst ziekte lijkt volgens RIVM mee te vallen EDE/REGIO - De ernst van de Mexicaanse griep lijkt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mee te vallen. Niet iedereen die mogelijk de Mexicaanse griep krijgt, hoeft meer te worden onderzocht. In ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede blijft een twee sporenbeleid van kracht, zegt woordvoerster Thea van Dijk. ,,Wij zijn gewoon een zorginstelling. En mocht er sprake zijn van een griep, moeten wij ons werk kunnen blijven doen. Een aparte ruimte voor als de griep uitbreekt hebben we nog niet bestemd. Dat zijn van die details, die nog ingevuld worden.”

Nederlanders moeten de Mexicaanse griep gewoon uitzieken. Door de vragen en onrust van de laatste dagen heeft het ministerie van VWS besloten eerder te starten met de landelijke publiekscampagne. Afgelopen zaterdag stonden er in alle kranten advertenties. Verder wordt er met een deurmatcampagne gestart waarbij ieder huishouden een brochure ontvangt. Dit gaat vanaf de week van 17 augustus gebeuren. In diezelfde week start ook een campagne met radio- en tv-spotjes.

,,Wij volgens het beleid van het RIVM”, reageert Adrienne Spijker van de GGD Arnhem. Deze instantie blijft volgens haar alert op de Mexicaanse griep.

,,Als er grotere groepen bij betrokken zijn komt de GGD in actie. Als een individu vermoedt of hij of zij griep heeft, bevelen wij aan de huisarts te bellen. En die pakt het dan verder op.”

Instanties in de regio bereiden zich voor op de griep. De gemeente Ede wil de basistaken blijven uitvoeren. Nu al wel wordt onderkend dat - als er veel zieke medewerkers zijn - de wachttijden kunnen oplopen. ,,Het gebruik van het digitale loket en telefonisch contact wordt aanbevolen. En het nemen van fysieke maatregelen in gemeentelijke gebouwen verkleinen de kans op besmetting van personeel.”

Ook in Veenendaal gaat een projectgroep aan de slag met het opstellen van een continuïteitsplan voor de organisatie. Onder meer moet worden vastgesteld wat er moet gebeuren wanneer teveel medewerkers die op vitale functies binnen de organisatie zitten uitvallen. ,,Alles moet gewoon doorgaan”, aldus woordvoerder Femke Ruinaard.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie