Roemenen horen forse celstraffen eisen voor skimmen in De Klomp

14 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

DE KLOMP – Op een avond roofden ze 12.000 euro met bankpassen die ze op trienstation De Klomp kopieerden. Dat stelde de officier van justitie in Utrecht donderdag over drie Roemenen die terechtstonden wegens skimmen. De officier eiste drie jaar cel tegen een 22-jarige hoofdverdachte. De twee andere Roemenen die bij minder feiten betrokken waren, hoorden tweeënhalf jaar gevangenisstraf eisen.

De politie werd ingeschakeld door de NS omdat er iets mis was met de kaartjesautomaat. De politie observeerde het station en zag dat de trein vertrok en de drie verdachten achterbleven. Toen de mannen iets veranderden aan de automaat, greep de politie in.

Er bleek een dag eerder bij die kaartautomaat een groot aantal passen te zijn geskimd. Met die passen werd in Duitsland en Engeland voor 12.000 euro opgenomen. De politie stuurde een lijst rond naar de rekeninghouders. Ze deden aangifte.

Telefoon

Slechts één verdachte had een telefoon bij zich. De politie ging ervan uit dat de andere twee hun telefoon hadden weggegooid toen ze werden aangehouden. Na enig gepuzzel wist de politie de nummers van de andere twee verdachten te herleiden. Zo kon justitie aantonen dat de drie mannen op die dagen rond het station in De Klomp veel met elkaar hebben gebeld. De officier achtte daardoor bewezen dat ze samen hadden gewerkt.

Ook was volgens de officier duidelijk dat de mannen op het station in Maarn 1600 euro hadden buitgemaakt. Daarnaast achtte de officier pogingen tot skimmen in Zaandam en Hoogkarspel bewezen.

Ontmoedigen

De officier benadrukte dat het skimmen een groot maatschappelijk probleem is. De schade loopt in de miljoenen en die dragen alle Nederlanders samen. Ze wees er bovendien op dat de bedrijfsvoering van de NS in de problemen komt. Ze benadrukte dat vrijwel alle skimmers Roemenen zijn. De officier eiste een hoge straf om andere Roemenen te ontmoedigen om naar Nederland te komen met verkeerde bedoelingen.

De rechtbank doet op 27 augustus uitspraak. (JPU)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie