Campings hebben profijt van crisis

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De uitkomst van een onderzoek van het Gelders Overijssels Bureau voor het Toerisme (GOBT) ligt in dezelfde lijn. In de jaarlijkse zomermeting staat dat veertig procent van de campings verwacht in de maanden juli en augustus meer gasten dan vorig jaar op bezoek te krijgen, 45 procent rekent op een vergelijkbare zomer. Hillaert (VBT) ziet in de kredietcrisis de oorzaak. ,,Het zijn onzekere economische tijden. Nederlandse toeristen zoeken het dichter bij huis om geld te besparen.”

EDE - Campings in de regio Ede lijken bijna allemaal een goede zomerperiode, dankzij de economische crisis. Volgens het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) stijgt het aantal overnachtingen in deze regio met vijf procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het bureau baseert zich op eigen onderzoek onder een vast panel van campingeigenaren. ,,Campinghouders zijn optimistisch over de zomerperiode”, stelt woordvoerder Jurgen Hillaert van het VBT. door Jan de Boer

Reclame

Campingeigenaren in deze regio beamen in het algemeen de woorden van de man van het VBT. Toch ligt de oorzaak van een goede bezettingsgraad van de toeristische plaatsen niet volgens iedereen bij de kredietcrisis. Ook nieuwe investeringen of meer reclame worden genoemd als reden voor de extra toestroom. Overigens gelooft een enkeling de woorden van haar collega’s niet. Deze campinghouder veronderstelt dat de collega bedrijven een te mooi beeld laten zien.

Bij camping Beek en Hei aan de Heideweg in Otterlo is het niet anders als in voorgaande jaren. ,,De bezettingsgraad is gemiddeld 78 procent. In juli was het minder bij ons. De laatste twee, drie weken hebben het goed gemaakt. Veel mensen laten het van het weer afhangen. En beslissen nu op het laatste moment. Ik denk niet dat het helemaal met de economische crisis heeft te maken. Het bezoek bij ons is niet minder dan vorig jaar. Als je die twee jaren vergelijkt zit er een gelijke trend in.”

Bij Oosterbeeks Rijnoever Camping is het een drukte van belang. ,,Wij staan bijna continu vol”, vertelt een contente Marie-José Wagemans. Bij deze Oosterbeekse camping zijn alleen op het trekkerskampje nog wat mogelijkheden. ,,Niet iedereen bespreekt bij ons. Wij krijgen ook veel fietsers langs, die op de gok komen. De plekken aan het water, de wat mooiere plekken, worden allemaal besproken. Dat gebeurt steeds meer, omdat de klanten steeds meer terugkomen. De crisis en het weer zorgen er voor dat de mensen dit jaar in Nederland blijven. Wij zijn absoluut niet ontevreden, we draaien heel goed. Deels zal het door de crisis zijn. We zijn wel voller dan vorig jaar.”

Drukker

Bij camping De Batterijen in Renswoude is men volgens de beheerder Joost Bauhaus ook tevreden over de toeristische kampeerder. ,,Het is drukker dan anders. Of dat nu door de crisis of door het mooie weer komt, weet ik niet. Op de eerste weken in juli na, is het eigenlijk mooi weer geweest. Wij zijn misschien de enige sector die wel goed draait in deze wat mindere economische periode. De meeste mensen bespreken van tevoren. Maar je ziet ook steeds meer dat de mensen wachten of het mooi weer wordt en dan op zoek gaan naar een plek.”

Volgens bedrijfsleidster Betty de Vries is het matig gesteld met de bezettingsgraad bij camping De Goudsberg in Ede. Op de vraag dat zij dan één van de weinigen is in de regio antwoordt De Vries: ,,Wij zijn misschien als enige eerlijk.” Met de vaste plaatsen is het op De Goudsberg geen probleem. ,,Bij de losse plaatsen voor de tijdelijke vakantiegangers hebben we het in andere jaren drukker. Ik denk dat de mensen, die toch wel geld hebben, naar het buitenland gaan. En dat de mensen, die dat niet hebben, in Nederland blijven en kiezen voor heel goedkope campings. Wij zijn nog niet vol geweest.”

Bij camping De Midden Veluwe in Harskamp zit men aldus Steef Borgers helemaal vol. ,,Een reden daarvoor heb ik niet. Wij zitten ieder jaar vol. Van de economische crisis merken wij helemaal niets. Ons voordeel is dat wij een gezinscamping zijn. In de laatste jaren zijn er in de gemeente Ede heel veel bungalowparken bij gekomen. Wij zijn een ouderwetse gezinscamping gebleven.”

Bij camping De Scheleberg is men evenmin ontevreden over de zomer van 2009. Dat zegt Esmaralda Rietveld van de aan de Immenweg in Lunteren gevestigde camping. ,,We hebben chalets, bungalows en een camping”, legt zij uit. Bij De Scheleberg beschikt men over zeventig seizoensplekken. ,,De plekken zijn bijna allemaal gevuld. Op de camping hebben wij dit jaar wat meer drukte dan in 2008. Je hebt natuurlijk je vaste mensen, die ieder jaar terugkomen. Maar heel veel mensen boeken tegenwoordig op het laatste moment. Ze komen gewoon aanwaaien en kijken of er nog een plek is voor twee, drie weken. Meestal gebeurt dat op de bonnefooi. Dat doen zij vanwege het weer, denk ik.”

Jurjen van Dijk van recreatiecentrum De Thijmse Berg in Rhenen ziet ook een trend, dat de gasten in een steeds later stadium boeken. Vroeger was het vooraf veel eerder bekend in hoeverre de vijftig beschikbare toeristische besproken werden. ,,Op dit moment zit de camping bij ons nagenoeg vol. Je merkt door de economische crisis dat de mensen pas op het laatst beslissen of zij met vakantie gaan. Het seizoen loopt nog drie weken. Je merkt ook al dat de vakantie in delen van Nederland voorbij is. Vooral omdat we te maken hebben gehad met veel mooi weer in het voorjaar ben ik dit jaar niet ontevreden over de bezetting van de toeristische plaatsen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie