Ad Smits verrassende winnaar tweede Account Software Rallysprint

24 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Lang leek de zaterdag verreden tweede Account Software Rallysprint het domein van Mitsubishi-rijder Jasper van den Heuvel maar toen die op de voorlaatste proef af moest haken wast het Ford-man Ad Smits die zegevierde. De tweede plaats was voor Martin van den Brink uit Harskamp. Het nieuwe twee proeven tellende lange parkoers binnen de gemeente Ede leek op voorhand ieders goedkeuring weg te kunnen dragen maar toen het startschot geklonken had bleek de uitdaging een missie erop te volbrengen en zware, die ongewild veel slachtoffers maakte.

Meest spraakmakende daaronder waren de voormalige kampioenen Jan van der Marel (Porsche) en Jasper van de Heuvel (EvoX) maar ook leider in het sprint kampioenschap Peter Beurskens. Voor Van de Heuvel was de exit een bittere vooral omdat hij dit vanuit leidende positie moest doen. Na vier proeven lag hij met 53 voorsprong op nummer twee Ad Smits fier aan kop, maar door technisch malheur moest kort na aanvang van de laatste omloop afscheid nemen.

Een sterk presterende Martin van den Brink werd met zijn Evo9 uiteindelijke tweede, voor ex-sprintkampioen Erik Moree die met de trouwe Evo 8 derde werd. Timo van der Marel maakte in de Clio geen fouten van enige omvang en wist zo een vierde plaats veilig te stellen, een prachtige prestatie in het met toppers gevulde startveld. Hij won daarmee de tweewiel aangedreven F2 categorie. De vijfde plaats ging naar Hans Weijs Sr in de Citroen C2 S1600 die in Ede kwam oefenen voor zijn rentree in de volgende wedstrijd. Edenaar Wouter Ploeg werd derde in de klasse C6, de klasse voor de BMW Compact M3.

Extra genieten

Voor Van den Brink was het een extra mooie tweede plaats omdat hij na zich vijf maanden op het ondernemen te hebben gefocust terugkeerde op de rallypaden: ,,Ik ben het rijden gelukkig nog niet verleerd. Na een paar kilometer was het ritme alweer terug. Als je dan wint is het nog eens extra genieten.” De directeur van aannemingsbedrijf Vd Brink Harskamp in grond-, sloopverwerking, asbestsanering en zandhandel gaf na de Tank S rally in maart de voorrang aan zijn zakelijke activiteiten. ,,Ik heb twaalf mensen in dienst. In deze economisch lastige tijden is het mijn verantwoordelijkheid om de continuïteit te waarborgen. Dan is de keuze snel gemaakt." Maar nu na vijf maanden was het tijd voor een comeback: ,,Veenendaal is een thuiswedstrijd. Ik wilde dan ook dolgraag starten.” Bovendien is één van Van den Brink’s trouwe sponsors Avema Wegenbouw nauw betrokken bij deze rallysprint, onder meer als naamgever van klassementsproef 1,3 en 5.

Vanaf de eerste meters meldde de rallyrijder zich met gelegenheidnavigator Jac Gillis en de trouwe Mitsubishi Evo IX bij de snelsten. Al op de openingsproef tekende Martin van den Brink voor de derde tijd. ,,Het eerste deel van de proef was het aftasten, maar al na een paar kilometer vond ik het ritme terug. Met Jac Gillis klikte het ook prima: een rustige en duidelijke navigator.” Na de eerste boucle van twee proeven concludeerde de rallyrijder dat de organisatie een boeiende rallysprint wist samen te stellen. ,,Deze wedstrijd kan wedijveren met de sprint in Amsterdam. De vele mooie bochtencombinaties zijn geweldig om te rijden, terwijl er ook her en der ruimte is om prachtig te driften met de auto. Echt super.”

Deze sprint stond voor de man uit Harskamp ook in het teken van de voorbereiding op de Veenhuizen Groep Nederland Rally aanstaande 10 oktober rondom Barneveld. ,,Daar wil ik me van mijn beste kant laten zien. In de aanloop naar mijn thuisrally rijd ik ook nog de sprint in Amsterdam om verder in vorm te komen.” Van den Brink Rallysport is daarnaast volop bezig met de plannen voor Le Dakar 2010. ,,Binnenkort komen we met belangrijk nieuws. Ik kan nog niet teveel zeggen, maar het ziet er positief uit wat betreft onze deelname.” Van den Brink debuteerde dit jaar in de Dakar Rally met een twaalfde plaats bij de trucks.

MAC Veenendaal

Het organiserende MAC Veenendaal kreeg veel lof over het op zo’n korte termijn in elkaar zetten van de wedstrijd. Dat van de oorspronkelijk 59 deelnemers die over het startpodium reden, slechts 36 equipes ook de daadwerkelijk de eindstreep zouden halen kon zij niet vermoeden. Toch lieten velen, zowel uitvallers als gefinishten zich ontvallen een fantastische dag gehad te hebben.

Meest opvallende aanwezige in Veenendaal en Ede moet toch wel Bart Hissink geweest zijn. Samen met rijder Rene Kuipers bezocht hij het servicepark maar daar bleef het niet bij. Hissink, navigator naast Kuipers en voormalig presentator van Veronica’s ‘De Grote Beurt’, reed weer een rondje mee in de 000 auto, iets waarvan hij zienderogen genoot.

Uitslag 2e Account Software Rallysprint

1. Smits/van Riemsdijk – Ford RS Cosworth in 45.53’

2. Van den Brink/Gillis – Mitsubishi Evo9 N4 +54’

3. Moree/Moree - Mitsubishi Evo8 N4 +1.18’

4. Vd Marel/Hulzebos – Renaul Clio +2.11’

5. Weijs SR/Weijs Jr – Ciroen C2 S1600 +2.14’

6. Nijhof/Elbert – BMW Compact M3 + 2.26’

7. Borgers/vd Wardt – Opel Astra +2.51’

8. Bruins/Schuitert – Opel Astr + 3.13’

9. van Losser/Holtman – BMW Compact M3 +3.46’

10. Moree/Schillemans – Ford Escort BDA +3.59’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie