Leesprobleem centraal op open dag ROC A12

26 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De cursus NT1 is bedoeld voor volwassenen met Nederlands als moedertaal. Het is andere taalles dan NT2, die bedoeld is voor allochtone nieuwkomers, voor wie Nederlands de tweede taal is. Veel Nederlanders hebben moeite met begrijpend lezen maar schamen zich ervoor en verbloemen hun laaggeletterdheid.

Zelfvertrouwen door taalcursus flink omhoog EDE - De afdeling educatie van ROC A12 houdt donderdag 10 september een open dag. Het is die week de week van de alfabetisering. ROC A12 geeft onder andere cursussen aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Jammer, zegt docent NT1 Ineke Kraaij van ROC A12, want in veel gevallen is de lees- en schrijfvaardigheid van leeszwakke mannen en vrouwen aanzienlijk te verbeteren. ,,Je moet alleen ophouden met ervoor weg te lopen, en vervolgens hulp zoeken.’’

Wim (55) en Jacob (47) zijn twee heel gewone Edese mannen die op het ogenblik NT1-onderwijs volgen bij Ineke. Wim heeft inmiddels drie jaar taalles gehad en kan nu behalve goed lezen en schrijven ook zijn eigen administratie en rekeningen bijhouden. Jacob gaat aan zijn tweede jaar beginnen. In de vakantie heeft hij een heel boek uitgelezen.

Allebei zeggen ze dat ze er eerder aan hadden moeten beginnen. Jacob: ,,Maar je stelt het uit. Ik liet een heleboel aan mijn vrouw over. Ik was heel handig geworden met het verbergen van mijn handicap. Maar tegelijk ben je altijd bang dat je door de mand valt. Nu is dat niet meer nodig. Ik ben er nog niet, maar schaam me er niet meer voor. Ik vertel zonder me te schamen tegen vrienden dat ik bezig ben te leren lezen.’’ Ook Wim is dolgelukkig dat hij op les is gegaan. Zijn baas heeft hem gestimuleerd naar les te gaan.’’ Het mooiste vindt hij dat ,, smoesjes niet meer hoeven’’.

De geldende definitie van laaggeletterdheid is dat lees-, schrijf- en rekenvaardigheden dan op een zodanig laag niveau staan dat men niet goed kan functioneren in de maatschappij, thuis en op het werk of zich verder kan ontwikkelen. Volgens schattingen zijn anderhalf miljoen Nederlanders laaggeletterd.

Docente Ineke Kraaij geeft iedere week NT1-les aan een groep Edese laaggeletterden die op dit moment twaalf cursisten telt. Ze vertelt dat haar cursisten enorm veel opschieten met beter leren lezen en schrijven. ,,Hun deelname aan het maatschappelijk en sociaal verkeer gaat erdoor vooruit. Ze kunnen cursussen gaan volgen op hun werk. En - ook heel belangrijk - hun zelfvertrouwen gaat er flink door omhoog.’’ Wim: ,,Ik had minderwaardigheidsgevoelens, maar die heb ik achter mij gelaten.’’

De tweede week van september staat in het teken van alfabetisering. Dinsdag, tijdens de Wereldalfabetiseringsdag, deelt prinses Laurentien prijzen uit voor nationale projecten om laaggeletterdheid terug te dringen. Donderdag is er van 16.30 tot 19.30 uur) een open dag van de afdeling educatie van ROC A12.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie