Hoorzitting: ‘Imagine’ met ouders is onvergetelijk

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

De liedjes van Arno Setz worden door zijn vriendin Dorothé Salomo vertaald in het Duits. Hij wil de liedjes als dat klaar is ook bij de oosterburen gaan vertolken. ,,Ik maakte als theatermaker in 2002 een film in het kader van de dag van de ouderen. Die film is toen gedraaid in CineMec. Daar was ook een oudere met reuma bij. En die vroeg mij of ik daar ook wat mee zou kunnen doen. Toen heb ik een voorstelling gemaakt met liedjes over reuma. Daarna ging ik specifiek met eigen liedjes optreden in combinatie met theater. Dat vond ik geweldig om te doen. En van daaruit ben ik er mee doorgegaan.”

EDE - Arno Setz heeft een nieuw liedjesprogramma met het thema ‘omgaan met verlies’ gemaakt. De Edenaar gaf aan zijn liedjesprogramma de titel ‘Ga door’. ,,Wat gebeurt er als je plotseling te maken krijgt met ingrijpende veranderingen in je leven zoals ziekte. De liedjes gaan over de situatie van ouders, de patiënt en de partner. Over ontkenning, woede en acceptatie tegen de klippen op. Het zijn Nederlandstalige ballads en een enkel liedje met een humoristische inslag,” vertelt Setz, wiens grote voorbeelden Boudewijn de Groot en John Lennon zijn. door Jan de Boer

Setz vindt het erg leuk om echt liedjes te maken die er in zijn ogen toedoen. ,,Liedjes die de mensen raken, liedjes die een bepaald verschil uitmaken. Dat je echt komt aan iets wat teer is, iets wat kwetsbaar is. Iets waar je zorgvuldig mee omgaat en iets waar je wat mee doet. Niet zo maar iets. De liedjes over omgaan met verlies gaan niet alleen over de dood. Het heeft er uiteindelijk wel mee te maken. Maar het gaat ook om het omgaan met het verlies van lichaamsfuncties doordat je ziek bent.”

De 37-jarige Edenaar begeleidt zichzelf op piano en gitaar. Veel inspiratie haalt hij uit de muziek van Boudewijn de Groot. ,,De dingen die zo rechtstreeks benoemd werden, trokken mij aan in zijn liedjes. Hoewel het heel poëtisch is natuurlijk. Hij sprak mijn wereld heel erg aan. Ik ben heel erg kerkelijk opgevoed. En vandaar uit spraken de teksten mij gigantisch aan. Liedjes met engagement doen mij wat. Zoals op de barricaden staan met een liedje als ‘Welterusten, meneer de president’. Ook de bijna agressie tegenover het burgerlijke bestaan. En het ontworstelen uit de grijze middelmaat.”

De moeder van een buurjongen had een dubbel elpee van Boudewijn de Groot. Op die manier kwam Arno Setz met die muziek in aanraking. ,,Ik was toen een jaar of twaalf, dertien. Toen ik die elpee zag was ik verkocht. Het sprak mij zo aan, dat hij mijn grote held werd. Ik heb de nummers grijs gedraaid en naar alle teksten geluisterd. Het was later wel een beetje een teleurstelling, dat hij niet zelf de teksten schreef maar Lennaert Nijgh. Boudewijn was natuurlijk de vertolker met het lange haar.”

Later hield Arno Setz zich meer bezig met de al in 2002 overleden Lennaert Nijgh bezig. ,,John Lennon was ook een grote held voor mij. Hij heeft ook wat omdat hij tegen de bourgeoisie inging met een nummer als ‘Working class heroe’. Ja, ik ga wel voor liedjes waarvan ik zeg dat het mensen echt raakt. Net als het mij toen raakte van ‘dit is mijn belevingswereld’, iets wat John Lennon en Boudewijn de Groot bij mij deed. Dat zij echt weten van ‘ik voel me begrepen’, ik voel me op enige manier herkend hierin.”

Setz is geen type van liedjes met teksten als ‘ik houd van jou en ik blijf je trouw’. Gek genoeg is hij nu bezig met een carnavalslied. ,,Af en toe vind ik het heel erg leuk om de andere kant op te gaan.” Opvallend bij hem is dat hij de voorkeur geeft aan ‘oude lullenmuziek’. ,,Van John Lennon kreeg ik nog wel een tape van mijn ouders, die niet wisten wat er eigenlijk op stond. Zij hadden gehoord dat ik John Lennon heel mooi vond. En hadden geen idee wat voor muziek het was. Anders hadden ze me de tape niet gegeven. Zij wisten niet wat Lennon zei in teksten over sex en de kerk. De cassetterecorder begon toen het met het lied ‘Imagine’. Ik vergeet nooit dat ik dat hoorde met m’n ouders er bij.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie