Rondweg al in 1935 op de kaart

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

Op diezelfde kaart van de Ederveense verzamelaar Gerrit Nijburg, een geboren Lunteren, staat ook de spoorlijn van Lunteren naar Apeldoorn ingetekend. De lijn, die door een mooi natuurgebied voerde, is er ‘gelukkig ‘ niet gekomen. Bij de Boerenbond zou de spoorlijn afbuigen en via Meulunteren uiteindelijk in de Apeldoorn eindigen. Evenmin heeft men zich er in Lunteren met man en macht voor ingezet op die spoorlijn naar het dorp te halen. De kippenlijn, die er al in de dertiger jaren was, zorgde voor genoeg vervoersmogelijkheden, zo lijkt het.

‘Niet alleen staf en kadastrale kaarten te zien’ LUNTEREN - Een mooi voorbeeld dat zaken lang duren is te zien tijdens de Open Monumentendag in het Museum Oud-Lunteren in Lunteren. Dit jaar is het thema ‘op de kaart’. Tijdens de tentoonstelling is in het museum onder andere een kaart uit 1935 te zien, waarop toen al de rondweg in Lunteren stond. En dat in een tijd dat er nog maar ‘twee auto’s en een paardenkop’ door her dorp reden. Het duurde meer dan 65 jaar en duizenden voertuigen meer voordat de rondweg er eindelijk kwam.

door Jan de Boer

Ook deze kaart van Nijburg maakt deel uit van een wisselende tentoonstelling, die tot 14 november 2009 in het museum kan worden bewonderd. Aan het thema ‘op de kaart’ heeft men in Lunteren een ruimere interpretatie gegeven. ,,Dat hebben we gedaan om het wat afwisselender te maken door ook ansichtenkaarten neer te leggen met bijvoorbeeld groeten uit Lunteren. Normaal moeten we daar niet aan denken, maar in dit geval willen we het wel een keertje doen,” legt Willeke Landman van de tentoonstellingscommissie van het museum uit.

Het museum met allemaal kadastrale en land kaarten volhangen was geen enkel problemen geweest volgens Dick van Dijk, die samen met Aad van de Poel in Lunteren verantwoordelijk is voor Open Monumentendag. ,,Zelf hebben we een hoop kaarten in het archief liggen. En Gerrit Nijburg heeft er ook heel wat,” weet Van Dijk. In het museum zullen ook rouwkaarten te zien zijn. Veel spullen kreeg het museum in bruikleen. Bijvoorbeeld de ouderwetse rouwkaart van Annechien Hendrika Gezina Trip, die op 26 april 1928 op jeugdige leeftijd aan de gevolgen van de griep overleed.

Van Fort Daatselaar, die net is gerestaureerd, is ook een kaart te zien. Eigenlijk is alles wat er op de kaart staat te zien in het museum, zeggen Willeke Landman en Dick van Dijk. ,,Ook menukaarten, visitekaarten, bus- en treinkaarten en trouwkaarten. Noem het maar op. De kaarten hoeven niet per se uit Lunteren te komen. Er wordt bijvoorbeeld ook een menukaart geëxposeerd van hotel ‘De Veluwe’ dat op de plek in de Dorpsstraat was waar nu het nieuwe pand van de plaatselijke Rabobank staat. ,,In het hotel kwamen vroeger veel beroemdheden,” weet Van Dijk.

Ook kan er tijdens Open Monumentendag een door Gert van Koesveld uitgezette wandelroute gelopen worden. En wel s’ morgens om tien uur en ‘s middags om twee uur onder begeleiding van een gids. De wandeltocht voert langs bestaande monumenten en langs gewezen monumenten. Onder andere worden de Rosmersholm en de smederij in de Achterstraat aangedaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie