Voetbalkrant Ede Stad: Veldhuizen onthult de geheimen van een ‘boerencluppie’.

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDERVEEN - Waar andere clubs uit Edese buitendorpen als Otterlo, SDS’55 en Harskamp al jaren in de derde of vierde klasse bivakkeren, en zelfs Lunteren nu ook derdeklasser is, daar behoort Advendo’57 tot het meubilair van de tweede klasse. En dat met zo goed als allemaal spelers uit de eigen jeugd, die gewoon zelf hun contributie en voetbalschoenen moeten betalen. Wat is het geheim van de Ederveners? Aanvoerder Gert-Jan Veldhuizen geeft antwoord.

door Wim van Kessel

,,Omdat we met zo goed als allemaal jongens spelen uit de eigen jeugd, weten we precies wat we aan elkaar hebben. De spelers die uit de jeugd overkomen, worden ook geleidelijk ingepast. Ze pakken het goed op, en kennen het sfeertje van de club door en door. Die sfeer is gewoon heel goed. En als er eens een keer een speler van buiten komt, dan blijft deze vaak hangen. Die stabiliteit is een kracht van ons. Bij ons zie je nooit grote verschuivingen.”

,,Door die onderlinge betrokkenheid, ga je voor elkaar door het vuur. Wij hebben een team dat voor elkaar knokt’’, gaat de 31-jarige Veldhuizen verder. ,,Maar zeker het laatste voetbaljaar hebben we laten zien niet alleen ‘hotseknotsevoetbal’ te spelen, maar ook goed te kunnen voetballen.”

,,Minpunt is dat we op de beslissende momenten, bijvoorbeeld als we meedoen om een periode of ons definitief kunnen vestigen in de middenmoot, er niet staan. Op zo’n moment komt het vrijblijvende van Advendo naar boven. Dan missen we het karakter om die stap te maken. Dat heeft misschien ook wel te maken met de ambitie van de hele club. Het straalt niet uit om ooit nog eens een niveautje hoger te willen. Maar dat hoort misschien wel bij de charmes van dit ‘boerencluppie’.’’

Waar de laatste jaren pas op de laatste speeldag het tweedeklasserschap werd veilig gesteld, kon het afgelopen jaar met minder stress het seizoen op plek zeven worden beëindigd. ,,We hebben laten zien voetballend in de tweede klasse mee te kunnen. Maar dan moeten we ook knokken. Anders kunnen we maar zo van derde- en vierdeklassers verliezen. Omdat er veel jongens uit de eigen jeugd zijn doorgekomen, is de concurrentie groter geworden. Daar wordt een team alleen maar beter van. Typerend is dat er afgelopen zomerstop veel meer jongens voor zichzelf hebben gelopen, dan in het verleden.”

De 31-jarige software consultant, die in Lunteren woont, verwacht toch weer een zwaar seizoen. ,,Met nieuwkomers als Lelystad, Veensche Boys en ASV Dronten is de competitie zwaarder geworden. Dat zijn gerenommeerde en ambitieuze clubs met grote budgetten. Tel daarbij dat andere promovendi als Hierden en DFS ook zeer overtuigend kampioen zijn geworden in de derde klasse, dan kent onze klasse geen zwakke clubs.”

,,Toch is de doelstelling hoger te eindigen dan het afgelopen seizoen. Ik ga voor plek vijf. Gewoon een seizoen eens lekker uitspelen.’’ Dat betekent met de versterkte promotieregeling dat Advendo om de prijzen zou meedoen. ,,Laten we daar maar even niet over praten. We blijven dat ‘boerencluppie’, hè."

Foto:

Gert-Jan Veldhuizen: ,,Een vijfde plaats zou voor Advendo mooi zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie