Voetbalkrant Ede Stad: ,,We kunnen wel twee voorhoedes opstellen”

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Zonder overdrijven was Blauw Geel‘55 één van verrassingen van het vorige seizoen. De ‘jonge honden’ onder leiding van oud-Vitesse speler Martin Laamers behaalden een verdienstelijke vijfde plek waar velen van tevoren dachten dat de Peppelensteeg bewoners weer voor klassenbehoud zouden moeten strijden. De verwachtingen voor dit seizoen zijn hoog, zeker omdat de selectie gelijk is gebleven en de terugkeer van Patrick Robben en Berry van de Brandhof alleen maar sterker lijkt te zijn geworden. In de eerste wedstrijd tegen Hierden moet blijken, hoe Blauw Geel er voor staat.

door Jan de Boer

De gemiddelde leeftijd van de Blauwgelers ligt rond de 22, 23 jaar. Als 22-jarige is doelman Erik Hageman qua ervaring in het eerste elftal van de Edenaren één van de oudste. De tegenwoordig in Amersfoort wonende Hageman gaat al weer zijn vierde jaar in als ‘doelpuntenstopper’ in de hoofdmacht van Blauw Geel. Na een periode bij DTS ‘35 verkaste hij naar de semiprofessionals van AGOVV in Apeldoorn. Toen hij zag dat daar weinig toekomst voor hem was weggelegd, kwam Hageman bij Blauw Geel terecht, waar het hem nog altijd goed bevalt.

In zijn eerste jaar bij Blauw Geel, dat toen werd getraind door Jan Veldhuizen, promoveerde Erik Hageman via de nacompetitie naar de tweede klasse. ,,Het eerste jaar in de tweede klasse was moeilijk, ja. Vorig jaar niet. De basis van ons team speelt al zeven jaar samen. Rondom dat stabiele centrum zijn jonge jongens neergezet. Dat ging boven verwachting. Daarom moesten we onze doelstelling bijstellen. We begonnen om ons te handhaven. Bij de winterstop speelden we voorin mee.”

Uiteindelijk werd Blauw Geel vijfde. Een periodetitel zat er toen net niet in. In een mirakelse wedstrijd tegen Advendo gaf de Edese ploeg de periodetitel uit handen. In de breedte is Blauw Geel sterker geworden, vindt ook Erik Hageman. Door knieproblemen is het wel de grote vraag of Patrick Robben überhaupt in deze competitie mee kan doen. Robben wordt in september of oktober aan zijn knie geopereerd. ,,De concurrentie is groot, ja. In de aanval kunnen we twee gelijkwaardige voorhoedes opstellen.”

,,Gelukkig ga ik daar niet over. Dat moet de trainer beslissen. Je mag er nooit vanuit gaan, dat jij de eerste keeper bent. Maar ik ben wel de meest ervaren keeper. En hoop mijn plek te kunnen handhaven in het eerste elftal. Wat ik dit seizoen verwacht. Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik niet weet wat de andere ploegen er bij hebben gekregen. Dat is dus afwachten. Maar ik hoop dat we goed meevoetballen. En wie weet zit er iets leuks in. Natuurlijk hopen we op een plekje bij de eerste drie. Maar daar hopen bijna alle ploegen op. Of dat voor ons reëel is, weet ik nog niet. We hebben een goede ploeg. Als we stabiel een hoog niveau kunnen vasthouden, maken we een goede kans. “

De strijd om de plek in het doel van Blauw Geel ‘55 moet Erik Hageman dit jaar aangaan met Erik van Leest, die na een periode van blessureleed weer terug is. Ook een kandidaat is Melvin Gerritsen, die van de junioren is overgekomen. Mike Ligtenbelt is vanwege zijn studie vertrokken naar het Nijmeegse Achilles ‘29.

,,Van nature ben ik meer een lijnkeeper, minder een meevoetballende keeper,” vertelt Erik Hageman. ,,Maar probeer me steeds meer allround te ontwikkelen, waardoor er mogelijk geen zwakke punten meer zijn. Als doelman heb ik het meest met Michael Nawawi als keeperstrainers te maken. De klik is heel goed. Michael heeft heel veel ervaring, ook een echte Blauw Geel-man. We worden sowieso heel goed begeleid. Ik ben heel tevreden over de technische leiding.”

,,Wat ik wel merk is, dat het zaak is - omdat je fulltime een baan hebt en je overdag hard werkt - scherp te blijven. Omdat ik één van de jongens ben, die langer in het elftal meeloopt, is het mede mijn verantwoordelijkheid om het team te dragen. Ik moet mij daarin sterk vormen. Bijvoorbeeld in de coaching. Ik moet me ontwikkelen toe één van de betrouwbare krachten, één van de solide spelers, voor het elftal. Één van de spelers die het niveau hoog kunnen houden."

Foto:

Erik Hageman wil zich ontwikkelen tot een dragende speler.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie