Nieuwe topklasse zorgt voor extra promoties

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Op 6 juni gingen de voetbalclubs akkoord met de invoer van de topklasse. Dat betekent dat vanaf 2010 zowel voor het zaterdag als het zondagvoetbal er een klasse boven de hoofdklasse komt van zestien clubs. Ook zal in de eerste en tweede klasse van het amateurvoetbal met poules van veertien worden gewerkt. Het gevolg is dat op alle niveau's sprake zal zijn van extra promotie.

De nummers één tot en met vier uit de hoofdklassen, plaatsen zich direct voor de topklasse. De nummers vijf en zes spelen volgens een schema om drie plaatsen. De zestiende plek is zowel op zaterdag als zondag gereserveerd voor een club uit de Jupiler League. Alleen de nummers 14 degraderen komend jaar rechtstreeks. De nummers 13 spelen met de 5 klassenperiodekampioenen uit de eerste klasse in twee poules van vier, om één plaats in de hoofdklasse.

Wat betreft de eerste klasse promoveren de nummers 1 tot en met 4 naar de hoofdklasse. Daarnaast is het verhaal van de klassenperiodekampioenen (zie boven). De nummers 11 spelen een nacompetitie tegen de periodekampioen van de tweede klasse. De nummer 12 degradeert.

De nummers 1, 2 en 3 van de tweede klasse, promoveren naar de eerste klasse. De periodekampioenen van de tweede klasse, spelen een nacompetitie tegen de nummers 11 van de eerste klasse. De nummers 11 van de tweede klasse spelen een nacompetitie met de periodekampioenen van de derde klasse. De nummer 12 degradeert.

Derde klasse

In de derde klasse zaterdag district Oost promoveren de nummers 1 tot en met 3 rechtstreeks. De periodekampioenen spelen een nacompetitie tegen de nummers 11 uit de tweede klasse. De nummers 11 spelen tegen de periodekampioenen uit de vierde klasse om in totaal drie plaatsen in de derde klasse. De nummers 12 degraderen.

De nummers 1 en 2 promoveren in de vierde klasse zaterdag district Oost. De periodekampioenen spelen met de nummers 11 uit de derde klasse, om in totaal 3 extra plaatsen.

De kampioen promoveert in de vierde klasse zondag district Oost naar de derde klasse. De periodekampioenen van de vierde klasse spelen tezamen met de herkansers van de derde klasse, voor 5 extra plaatsen in de derde klasse. De nummers 12 degraderen naar de vijfde klasse. De nummers 11 zijn de herkansingselftallen.

In de vijfde klasse zondag district Oost promoveren de nummers 1 en 2 naar de vierde klasse. De periodekampioenen van de vijfde klasse spelen tezamen met de herkansers van de vierde klasse, om 1 extra plaats in de vierde klasse. De nummers 12 degraderen en de nummers 11 zijn de herkansingselftallen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie