Publiekspremière De Storm in CineMec

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De publiekspremière voor de film De Storm vindt maandag 14 september om 20.15 uur plaats in de nieuwe zaal CineMec XL in Ede. Na afloop zijn regisseur Ben Sombogaart en scenarioschrijver Rik Launspach aanwezig voor een Q&A en is er na afloop een première drankje.

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos (Sanne den Hartogh), een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten.

In de nacht van 31 januari 1953 breken in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke storm de dijken door. De boerderij waar Julia woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Ze wordt uit het water gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar redder te praten.

Voorzichtig probeert Aldo met de jonge vrouw contact te maken en besluit uiteindelijk om haar te helpen haar zoon te vinden. Het is het begin van een lange zoektocht die hen – tegen de evacuatiestroom in – terugbrengt naar een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke overblijfselen. De kans dat hier een baby kan overleven, is microscopisch klein.

Symbool voor Nederland

De watersnoodramp van 1953 is zonder twijfel een van de meest opzienbarende gebeurtenissen in naoorlogs Nederland. De ramp staat symbool voor Nederland: de lage landen die kwetsbaar zijn voor de zee, het grote vertrouwen dat de Nederlander heeft in de zeewering en als het dan misgaat, de eensgezindheid waarmee het land opnieuw wordt opgebouwd.

Moderne digitale technieken maakten het mogelijk om de ramp groots en op indringende wijze in beeld te brengen. De springvloed van 1953 vormt het decor voor een dramatisch en meeslepend verhaal dat de menselijke tragiek van de gebeurtenis en de verstrekkende gevolgen ervan in beeld brengt.

De opnamen van de film vonden plaats in onder andere Castricum, Zeeland en Tielrode (België), waar de volledige potpolder onder water werd gezet. Dankzij de medewerking van het polderbestuur Tielrode, Waterwegen en Zeekanaal en de Gemeente Temse werden de sluizen voor de opnames van de film geopend. Daarnaast gaven negentig landeigenaren toestemming hun landerijen onder water te zetten. Veel sets waren uitsluitend per boot bereikbaar en de lokale scoutingvereniging verleende haar assistentie om cast en crew over het water te vervoeren. Het art department van de film bouwde ter plaatse een 150 meter lange dijk. Om de illusie van stormachtige golven in het water te creëren, werden grote speedboten ingezet.

Gratis kaarten

De première is voor alle publiek toegankelijk. CineMec verstrekt gratis kaarten aan mensen die zelf de watersnoodramp hebben beleefd. Zij kunnen via een e-mail (frederique@cinemec.nl) hun persoonlijk korte verhaal schrijven en krijgen dan gratis toegang tot deze film. De mensen die in aanmerking komen mogen één persoon meenemen en worden bericht middels een mail waarin hun reserveringsnummer staat. De kaarten liggen dan bij de kassa klaar. Voor andere geïnteresseerden kosten kaarten 12,50 euro inclusief drankje en hapje.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie