Veel activiteiten op Open Monumentendag 2009

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

De Historische Verenigingen, het archeologisch project over de Steentijd in Kernhem, de reünievereniging Enka, de Vereniging van eigenaren Edese Monumenten en de gemeente Ede hebben zich, verenigd in het lokale comité, ook dit jaar weer bijzonder ingespannen om voor iedereen een aantrekkelijk programma aan te kunnen bieden.

Enka, Bospoort, Kernhem en Nergena Ede - In Ede is op zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur traditioneel de Open Monumentendag. Belangstellende inwoners kunnen dan op een bijzondere en gastvrije wijze kennis maken met monumentaal Ede.

Route

Naast de algemeen programma-brochure, is er bij elke startpunt een handout met informatie over de betreffende route verkrijgbaar. Alle activiteiten zijn deze dag gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.ede.nl en klik op het logo van de Open Monumentendag.

Er zijn drie wandel- en fietsroutes uitgezet, die opgehaald kunnen worden bij de startpunten. De startpunten zijn te vinden in Lunteren bij het Historisch Museum Lunteren aan de Klomperweg 5, in Ede is dit bij het Historisch Museum Ede, gevestigd op Museumplein 7 en in Bennekom bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat 45.

Voor informatie over archeologie kan men terecht in Kernhem, hoek N224/A30 en voor informatie over het Enka-terrein kunnen mensen naar de Dr. Hartogsweg 58. Geïnteresseerden kunnen ook rechtstreeks naar de locatie Kernhem toe gaan.

Kernhem

In Kernhem kunnen bezoekers zien hoe archeologen van ADC ArcheoProjecten bijvoorbeeld samen met specialisten van de Universiteit Gent archeologische resten uit de Steentijd opgraven. Uit gedetailleerde overzichtsplattegronden en hoogte- en verspreidingskaarten kan worden afgeleid welke bewoningsactiviteiten in Kernhem 10.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden en hoe het omliggende landschap er toen uitzag. Op zaterdag wordt er doorgewerkt en geven onderzoekers uitleg bij het in kaart brengen van de opgravingsresultaten en kunnen geïntereseerde bezoekers letterlijk aan den lijve ondervinden hoe het was om te leven in de Steentijd. Een uitgebreid programma staat op www.ede.nl onder het kopje archeologie.

Enka

Op het ENKA-terrein wordt de NV Nederlandse kunstzijdefabriek, kortweg ENKA genoemd, opnieuw ‘Op de Kaart’ gezet. Na sanering van het terrein zijn er door inspanningen van velen een flink aantal gebouwen en gebouwdelen bewaard gebleven en ook grotendeels op de monumentenlijst geplaatst en worden straks opgenomen in de nieuw te ontwikkelen woonwijk. Het terrein is lange tijd ontoegankelijk en afgesloten geweest. Zaterdag komt daar verandering in!

In de vroegere directiehal van het Poortgebouw, kan men kennis maken met de geschiedenis van 80 jaar ENKA in Ede, met unieke filmbeelden en fotomateriaal. Makelaars verschaffen informatie over de eerste nieuwbouwplannen en projecten. Vanaf 12.00 uur beginnen vrijwilligers van de ENKA-reünievereniging met rondleidingen over het terrein. De rondleidingen duren ongeveer drie kwartier en starten om 12.00 uur, om 14.00 uur en om 16.00 uur. Omdat het aantal plaatsen voor de rondleidingen beperkt is, dient dit van te voren worden aangemeld.

Rondleidingen

Kaarten voor de rondleidingen zijn verkrijgbaar bij Ditters Makelaars aan de Klinkenbergerweg 40 in Ede, Van de Bunt NVM Makelaars op de Detmarlaan 2a in Ede en bij Verhage Van Grootheest Makelaardij op de Brouwerstraat 13a in Ede. Kaarten kunnen alleen persoonlijk worden opgehaald bij bovenstaande makelaars tijdens kantoortijden. Telefonisch reserveren van kaarten is niet mogelijk. Per persoon maximaal 4 kaarten. Een kaart is goed voor één persoon rondleiding. Het aantal kaarten is beperkt, in verband met veiligheidsvoorschriften op het ENKA terrein. Het ENKA Informatie Centrum in het Poortgebouw op het ENKA terrein zelf is overigens wel voor iedereen toegankelijk, dus ook zonder kaart voor een rondleiding.Voor iedere bezoeker is er speciaal voor deze dag een samengestelde ‘korte geschiedenis’ van de ENKA in Ede.

Bospoort

In Ede heeft de historische vereniging een wandel- en fietsroute uitgezet in de omgeving van de Bospoort, de Telefoonweg en de Amsterdamseweg. Een aantal gemeentelijke monumenten zoals de Noorderkerk, het tegenover gelegen Winkeltje, Rose Cottage en de Concordiamolen zetten hun deuren open. In Buitenzorg kan men bovendien voor 5 euro genieten van een kopje koffie met traktatie. In het Historisch Museum Ede wordt de wandeling ‘Op de Kaart’ gezet met een expositie van oude ansichtkaarten en foto’s.

Landkaarten

In het Museum Oud-Lunteren in Lunteren is er een unieke collectie van oude (land)kaarten, stafkaarten, ansichtkaarten, menukaarten, entreekaarten en alles wat nog meer op de kaart kan staan, te bewonderen. Vanuit het museum start er eenmaal ‘s morgens en eenmaal ‘s middags een wandelroute door Lunteren onder leiding van een gids, waarbij enige opengestelde monumenten, onder andere de Rosmersholm, de smederij in de Achterstraat en de Grote Kerk, te zien zijn. Een leuke gelegenheid om vroeger en nu met elkaar te vergelijken!

Bennekom

Met in Bennekom als startpunt de Sint Alexanderkerk, besteedt de Historische Vereniging Oud-Bennekom speciale aandacht aan het voormalige landgoed Nergena. In het verenigingsblad De Kostersteen wordt de geschiedenis van het gebied uitvoerig belicht. Ter gelegenheid van Open Monumentendag is een interessante fietsroute uitgezet door dit gebied. Deelnemers wordt aangeraden kennis te nemen van de artikelen in de Kostersteen. Immers, wie kennis heeft van de historische ontwikkelingen die in het gebied hebben plaats gevonden, zal veel meer interessante verschijnselen in het landschap waarnemen dan de argeloze toeschouwer. Een routekaart met een beknopte beschrijving van bezienswaardigheden is gratis verkrijgbaar en tegen een geringe vergoeding kan men een exemplaar van de Kostersteen aanschaffen.

In Otterlo is het in 2004 vervaardigde tegeltableau ‘De kaart van Ede’ te bewonderen met daarop molens, oude boerderijen en landhuizen. Het museum is op zaterdag èn op zondag van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegangelijk. Aardewerk en tegels vanaf het jaar 1500 kunnen gratis worden getaxeerd door dhr. G. de Ree van 13.00 tot 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie