Onbekende reus wil vlammen op EK touwtrekken

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDERVEEN - Een veld met daarop een oude keet, aan de andere zijde een nieuw gebouw waarvan het skelet staat. De diepe groeven in het gras verraden een stukje van de magische betekenis van het terrein. Op dit terrein, tussen voetbalclubs VV Veenendaal en SV Panter in, traint een tweevoudig Nederlands kampioen. De touwtrekmannen van TTV Veense Boys maken zich klaar voor een gevecht om de Europese titel later in september.

door Boy Imminck

De vereniging begon in 1986 in Ederveen en verhuisde twaalf jaar later naar waar nu de parkeerplaats op sportpark de Groene Velden II is. Inmiddels staan er auto’s waar vroeger schoenen in het gras werden gezet. Voorzitter Simon Koetsier is blij met de nieuwe plek, tientallen meters verderop. ,,We zijn erg blij dat de gemeente veel medewerking heeft verleent aan onze nieuwe accommodatie. Er komt een nieuw gebouw, dat we zelf aan het bouwen zijn, mede door subsidie. We worden door de gemeente, maar ook door bijvoorbeeld Sportservice Veenendaal, op waarde beoordeeld.”

Imago

Die waarde is vrij hoog. De vele prijzen in en langs de kant van de bar verraden het succesverhaal van de touwtrekvereniging. Diverse medailles op EK’s en WK’s en toch is een club als Veense Boys maar matig bekend. ,,De sport heeft een bepaald imago. Het moeten volgens het grote publiek allemaal grote mannen zijn met enorme spierballen. Ik raad ze aan eens te komen kijken naar een training. Net als in sporten als bijvoorbeeld judo zijn er bij touwtrekken verschillende gewichtsklassen. Als er een groot toernooi aan komt trainen wij vier avonden per week, maar ook in de rest van het jaar trainen wij. Het is een serieuze en sociale sport waarin voor ons veel te winnen is”, vertelt Koetsier.

Medailles

In juni was het qua prijzen al vier keer raak voor Veense Boys. Op het NK werd de vereniging in de categorieën 600 en 640 kilogram kampioen van Nederland. Daarnaast werd een zilveren medaille behaald in de categorieën 680 en 720 kilogram. Van 17 tot en met 20 september doet de club mee aan de Europees kampioenschappen in Assen. Koetsier: ,,Met de 600 kilogram mogen we uitkomen in het oranjeshirt van Nederland. We doen ook in de 640 kilogram mee. Als we realistisch zijn, is in beide categorieën een plaats bij de eerste vier al mooi”, aldus de voorzitter van de club die in het verleden al tweemaal Sportploeg van het jaar werd.

In 2011 bestaat de vereniging 25 jaar en komt er een toernooi met internationale allure. De toekomst van Veense Boys ziet er voorlopig rooskleurig uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie