Lunteraan hoort celstraf tegen zich eisen

11 september 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - ,,Dit Veenendaalse bedrijf heeft zich jarenlang onverantwoordelijk gedragen, terwijl we sinds de ramp in Enschede weten hoe voorzichtig we met vuurwerk moeten omgaan." Dat stelde de officier van justitie in Utrecht donderdag tijdens de behandeling van de zaak tegen een Veenendaalse vuurwerkhandelaar. De officier eiste tegen het bedrijf een boete van 235.000 euro en voorwaardelijke stillegging voor de duur van drie maanden. De directeur-eigenaar, een 42-jarige Veenendaler hoorde anderhalf jaar cel eisen waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de bedrijfsleider, een 45-jarige man uit Lunteren, werd zes maanden geëist waarvan twee voorwaardelijk.

Door het afluisteren van de telefoon van deze verdachte kwam de politie het bedrijf op het spoor. Als eerste werd vijf jaar geleden een bestelwagen van het bedrijf aangehouden. De groothandel bleek vuurwerk aan consumenten te leveren wat strikt verboden is. Daarnaast leverde het Veenendaalse bedrijf vuurwerk in grote partijen af terwijl de handelaren die het ontvingen veel minder kilo´s mochten opslaan. Ook leverde het bedrijf aan België zonder dat er de juiste papieren voor waren. De directeur verklaarde dat de handel in vuurwerk vaak op basis van onderling vertrouwen gaat. Hij vertelde ook dat het tegenwoordig veel beter is geregeld in zijn bedrijf. ,,Er gaat niets de deur meer uit zonder een juiste vergunning."

Ook achtte de officier bewezen dat er een heel zwart circuit was. Er kwam geld binnen dat via bepaalde facturen werd weggesluisd. De Veenendaler had de mensen bij zijn boekhouding geïnstrueerd hoe ze dat moesten doen. De Veenendaler heeft de belastingfraude tegenover de politie bekend. Tegenover de rechters wilde hij er niets meer over zeggen.

Volgens de officier is de staat voor bijna een half miljoen euro tekort gedaan door de fraude van het Veenendaalse bedrijf. Hij wees erop dat er ook sprake was van oneerlijke concurrentie. De Veenendaler kon lagere prijzen vragen omdat hij over een deel van zijn omzet geen belasting betaalde. Omdat de fraude jarenlang is doorgegaan en goed was georganiseerd vond de officier gevangenisstraf de enig juiste straf.

De rechtbank doet op 24 september uitspraak. (JPU)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie