Hilgers nieuw bij Historisch Museum

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

Ben Hilgers komt uit het museumveld. In zijn vorige baan was hij conservator. ,,Maar ik heb daarvoor niet geleerd. Ik heb een museumopleiding gehad aan de Reinwardt Academie in Leiden. Mijn eerste baan was bij het nationale baggermuseum. Daarna kon ik een baan krijgen bij paleis Het Loo als collectiebeheerder. Mijn museumopleiding was vrij breed. Ik had de ambitie om in een wat grotere instelling aan de gang te gaan. Op Het Loo was ik vooral verantwoordelijk voor de fysieke collectie. En de administratie en registratie ervan.”

EDE - Ben Hilgers is de nieuwe directeur van het Historisch Museum Ede. Half augustus is hij begonnen bij het museum, dat nu nog in het oude stationsgebouw aan het Museumplein is gevestigd. De directeur ziet als één van zijn aantrekkelijke werkzaamheden de honderdjarige herdenking op 29 juli 2010 van de eerste vlucht met de Bleriot XI boven Nederland van zijn achternaamgenoot Johan Hilgers. door Jan de Boer

Het Loo

Na Het Loo deed Hilgers wat interim-werk. ,,Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik ben zelfs nog panoramafotograaf geweest. Ik heb verschillende dingen gedaan, maar toch met de ambitie om in een klein museum te gaan werken. Ik zie Ede als een uitdaging, ja.”

De nieuwe directeur krijgt een diensverband van 28 uur. ,,Het is lastig om in het museumveld en met vrijwilligers een balans te houden tussen alle aandacht, die nodig is voor alles. En de dingen die gedaan moeten worden of zouden moeten worden gedaan. Ik zie het een uitdaging om daarin een balans neer te zetten. Dat betekent ook dat de organisatie en de mensen misschien wat anders met elkaar moeten omgaan. Maar ook dat ik dingen bewust overdraag aan anderen.”

Hilgers gaat netwerken met de omgeving waarbinnen het museum zit. ,,Dan moet je denken aan contacten met de gemeente, gemeentearchief en alle collega-musea. Maar ook met heel veel andere musea, die op gelijksoortig gebied een historisch museum hebben. Praten over zij dingen wel gelukt of niet gelukt krijgen.”

Collectie

De collectie van het historisch museum kent Ben Hilgers nu nog niet helemaal. ,,Ik heb begrepen, dat het museum niet echt topics heeft die heel specifiek voor de dag komen. Dat is te verklaren uit de verschillende traditie, waarin andere mensen voor mij historisch dingen verzameld hebben. Ik moet daar nog helemaal induiken. Een historische collectie met ook Edese dingen is zeker aanwezig. Ook met schilderijen.”

Tegenwoordig worden musea in Nederland volgens Hilgers een beetje afgerekend op hun collectie. ,,Vroegers werd er van alles en nog wat verzameld. Ook buiten de regio. Alles wat oud was, stroomde naar de historische musea. Dat is overal gebeurd. Daarom worden musea nu genoodzaakt om dingen af te stoten. Ook om de collectie te gaan verrijken. Wat vroeger door historische musea met plezier werd bewaard, is nu niet meer goed. Als voorbeeld hebben wij een oud tv-toestel staan van Philips. Het is heel moeilijk vol te houden dat het iets Edes is.”

Het betekent dat veel collecties van plaats zijn gewisseld. ,,Dat komt doordat musea zijn geprofessionaliseerd. De kennis is ook bij vrijwilligers toegenomen. Musea zijn sterk afhankelijk van financiële middelen. Wie geld geeft, wil wel in een kijk in je winkeltje hebben.” Het doet Hilgers deugd dat Ede de ambitie heeft om het historisch museum een injectie te geven. Voorlopig blijft het museum op het Museumplein. ,,We hebben een nieuwe huurprijs gekregen, die nog steeds hoog is.”

Passende plek

Hilgers wil het historische museum een passende plek geven binnen de gemeente Ede. ,,Maar ook in de provincie Gelderland. Dat vind ik heel aantrekkelijk. Dat betekent dat het museum een serieuze partner is in het culturele veld bij mensen. Ook dat we samenwerkingsverbanden aan kunnen gaan en - heel belangrijk - financiële middelen kunnen versterken. We willen een beroep doen op landelijke en provinciale fondsen. Dan moet je wel een goed verhaal hebben.”

Wat elke directeur moet doen is ‘hoe maak ik een aantrekkelijk aanbod voor de Edenaren en de omgeving’, stelt hij. ,,Ik wil me meer gaan afspiegelen aan de actualiteit. Wat past bij ons museum wat nu in Ede en in de omgeving plaatsvindt. Niet alleen maar van ‘we hebben deze spulletjes, laten we daar eens wat mee doen’.” Over niet al te lange tijd hoopt Hilgers te vertrekken naar Ede-Oost. ,,Over het huidige onderkomen ben ik niet ontevreden, maar het blijft natuurlijk een station. Op het gebied van depot is het hier modderen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie