Monumentendag geslaagd

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

Kinderen die meehelpen een prehistorische maaltijd te bereiden, volwassenen die in de buurt van restaurant Buitenzorg oude gevels bestuderen en twintigers die een kijkje komen nemen op het Enka-terrein waar misschien wel hun toekomstige woning komt te staan. Naar schatting tussen de 1000 en 1500 personen zorgden bij alle activiteiten voor een gezellige drukte.

Berry Peereboom krijgt prijs voor De Born EDE - Kees Heitink, de voorzitter van de Edese organisatie van Open Monumentendag, kijkt terug op een geslaagde dag. De activiteiten van Open Monumentendag 2009, voorzien van mooi weer, zijn zaterdag overal goed bezocht. Tijdens de afsluitende bijeenkomst in het oude Poortgebouw op het Enka-terrein werd de tweejaarlijkse Edese Monumentenprijs uitgereikt. Uit handen van Henk van den Oever van de Vereniging Edese Monumenten (VEM) kreeg Berry Peereboom de zesde monumentenprijs uitgereikt, het kunstwerk ‘Tegen de wind in’ van Jacqueline Schermer.

door Jan de Boer

Kerktoren

Het begon op vrijdagavond in Bennekom. Na een muzikale opening rond de 19e eeuwse villa Erica werd de nieuwe verlichting van de Oude Kerktoren ontstoken waardoor een enorme Open Monumentendag in het licht kwam te staan die uit de torenspits was gestoken. Zaterdagochtend stelden de wethouders Evert van Milligen en Simon van de Pol een nieuwe leskist over archeologie in gebruik. Ook in Lunteren waren er de hele dag bezoekers.

Berry Peereboom was naar het oude Poortgebouw gelokt. Dat kostte nog de nodige hoofdbrekens, omdat hij ‘s morgens in Parijs was op zoek naar Amsterdamse stoelen. Volgens de VEM is Peereboom een man met gevoel voor de uitstraling en waarde van oude gebouwen. ,,Hij heeft ook oog voor de - in de ogen van veel mensen - steeds minder voor de hand liggende monumenten als industrieel erfgoed.”

Huize De Born in de bossen van Bennekom, vroeger conferentie-oord voor socialistische vrouwen, bleek jarenlang moeilijk verhuurbaar en te ontwikkelen. Verval dreigde. Berry Peerenboom kocht De Born en is begonnen met de herontwikkeling tot kantoorruimte. ,,Hij lichtte het archief van architect P. Vorrink. Hij deed onderzoek naar de oorspronkelijke verfkleuren, zocht en vond de oorspronkelijke tuinplannen en is, naar wij verwachten, op weg naar een prachtig eindresultaat,” aldus Henk van den Oever.

De in Lunteren wonende Peereboom is ook eigenaar/ontwikkelaar van de maalderij van de Concordiamolen, die dateert uit de periode1937-1955. ,,Zijn plannen hiermee zijn door alle monumentenlagen gegaan en inmiddels gegund,” weet de VEM-voorzitter. Peereboom vindt het interessant om met monumenten bezig te zijn. ,,Dat soort gebouwen hebben toch vaak veel meer karakter.” ,,Soms is het een zegen als het niet goed gaat met een bedrijf,” zegt Peereboom terwijl hij in het oude Poortgebouw staat. ,,Zij hebben het niet gemoderniseerd, er is niets verknoeid. Er zijn nu ook gebouwen uit de vijftigerjaren, die we gedateerd noemen. De zijn in de gevarenzone.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie