‘Oorlog in Ede’ brug te ver voor stad en dorp

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Cees van der Knaap laat weten dat hij vorige week woensdag een baaldag had toen de landelijke dagbladen Trouw en Telegraaf kopten met ‘Ede op voet van oorlog’. Dit was een brug te ver. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat de inhoud van het rapport serieus genomen moet worden. ,,Deze gemeenschappen moeten kennis nemen van elkaars gedachten, anders is er een voedingsbodem van radicalisering. Leraren en dominees moeten eerst de eigen groep aanspreken.’’ Van der Knaap zegt dat hij gesprekken gaat voeren met personen uit beide gemeenschappen.

Wrevel bij Marokkanen en buitengebied EDE / REGIO - Drie Marokkaanse organisaties in Ede zijn zéér teleurgesteld in de boodschap van het rapport dat de gemeente vorige week op tafel legde en in de Edese burgemeester. De voorzitters vinden niet dat hun gemeenschap met de rug naar de buitendorpen toe staat. Ook de SGP - van wie haar achterban deels in de dorpen woont - herkent zich niet in het onderzoek naar de twee culturen.

door Freek Wolff

De voorzitters van de Marokkaanse Vereniging Ede, stichting Irshad en de Kerngroep Marokkaanse Gemeenschap Ede (KMGE) vinden dat de burgemeester eerst het rapport met hun organisaties had moeten bespreken voordat hij de publiciteit zocht. Dit was twee jaar geleden de afspraak in een convenant. ,,Want we hebben juist goed contact met de kerken en mensen in het buitengebied. Dat blijkt ook uit onze deelname in de stuurgroep Samen voor Ede, waar kerken vertegenwoordigd zijn’’, aldus Saïd Hamdaoui van KMGE.

Hans van der Linden, voorzitter van Samen voor Ede, denkt echter dat de resultaten van het onderzoek niet uit de lucht gegrepen zijn. Hij wil, net als de burgemeester, niet accepteren dat twee gemeenschappen met de ruggen naar elkaar toe staan. ,,Dat is een voedingsbodem voor uitwassen. Het kan een kweekvijver zijn voor radicalisering’’, aldus Van der Linden, die ook voorzitter is van de Raad van Kerken. Ook vanuit die functie wil hij met het ‘orthodox christelijke’ deel van de gemeente Ede om de tafel, ook al is die groep geen lid van zijn organisatie die in haar ogen te liberaal zou zijn.

De SGP in Ede vindt dat er in de dorpen geen sprake is van een ‘machtsvacuüm’ en herkent zichzelf niet in de vergelijking van radicale moslims en orthodoxe christenen. Wel onderkent de partij dat een kleine groep in beide gemeenschappen met ‘ontoelaatbaar gedrag’ het beeld richting van beide groepen sterk kan bepalen.

Net als de Marokkaanse organisaties beklaagde de gemeenteraad zich bij de burgemeester over het niet informeren over het rapport. Van der Knaap bood hiervoor zijn verontschuldigingen aan en geeft binnenkort de gelegenheid hierover te debatteren.

* zie verder op deze websites uitgebreide interviews

Foto: Saïd Hamdaui, toen twee jaar geleden in de raadzaal gedebatteerd werd en een convenant werd getekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie