Tweede Kamerlid VVD: ,,Criminelen in Ede uit hun huizen halen’’

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Veelplegers van criminaliteit waar je niks meer mee kunt, moet je van de straat weg houden. Je moet ze uit hun huizen halen en langer vastzetten.’’ De boodschap van VVD’er Paul de Krom was woensdagochtend duidelijk. Het Tweede Kamerlid was op werkbezoek en bezocht de wijk Veldhuizen in Ede.

De politicus uit Den Haag sprak ferme taal en vindt de criminaliteit en overlast in Ede niet anders dan die hij constateerde in steden als Rotterdam en Gouda. ,,We weten dat dit onder een bepaalde bevolkingsgroep onevenredig groter is dan bij andere. Dat is erg voor de slachtoffers, de overlast en ook omdat het om een relatief kleine groep gaat die het voor een grote groep verprutst. Het is voor hen een drama, omdat je zo een groep als de Marokkanen stigmatiseert’’, aldus De Krom.

Brevet van onvermogen

Samen met lokale partijgenoten wethouder Evert van Milligen, fractievoorzitter Ida Bouma en Stef van de Klok bezocht hij de politiepost in Veldhuizen en maakte hij kort een wandeling door de wijk. De Krom vindt het een ,,brevet van onvermogen’’ van de overheid dat criminaliteit kan oplaaien, nadat eerst de rust is teruggekeerd. ,,Daardoor is de geloofwaardigheid van de overheid niet zo groot. We moeten daarom zorgen voor voldoende capaciteit aan politieagenten. Bovendien moet je af van een rijstebrij aan organisaties en de procedures die veel teveel tijd in beslag nemen. Dat is een drama, daar moet het mes in. Dat is de taak van minister Rouvoet, maar hij opent gewoon weer een nieuw loket: een bureau voor jeugd en gezin. Als het een rotzooi in je ‘keuken’ is, schiet je daar natuurlijk niks mee op.’’

Rechters

Van Milligen voegde toe dat er te weinig mensen één op één aan de slag kunnen met jonge criminelen. En: ,,Achter de deur mag je niet komen.’’ De Krom zegt dat de ‘instrumenten’ hiervoor bij justitie wel degelijk voor handen liggen, zoals uithuisplaatsing. ,,Maar het duurt te lang. En ik ben geschrokken dat ik hoorde dat rechters toch weer strafzaken op zichzelf bekijken en niet het hele dossier van een persoon meenemen.’’

Volgens de VVD’er uit Den Haag ligt de oplossing bij één gezinscoach die beslissingen kan en mag nemen (,,verplichte steun bij de opvoeding’’). Verder vindt De Krom het volgen van onderwijs en werken een plicht voor iedereen. Wat betreft de allochtone inwoners wijst hij erop dat zijn partij respect heeft voor degenen (,,de meesten’’) die zich goed inzetten, maar dat de kleine groep die zich crimineel gedraagt, keihard aangepakt moet worden.

foto: Paul de Krom uit Den Haag wandelde met lokale partijgenoten van de VVD in de wijk Veldhuizen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie